‘Elke branche heeft een specialist nodig’

23 september 2021
Referentie

Melkveehouderij Broekmans in Waspik is al sinds 1985 klant bij ABAB. ABAB verzorgt de boekhouding en fiscale aangiften voor de familie Broekmans en was betrokken bij de verhuizing van het bedrijf.

In gesprek met:
Mark en Sjaak Broekmans, melkveehouders
Koeien lopen door de wei

De adviseurs van ABAB staan de familie bij op financieel, fiscaal en juridisch vlak. Ook toen vader Sjaak Broekmans het bedrijf overdroeg aan zijn zoon Mark, voorzag ABAB de familie van advies.

De Brabantse melkveehouderij heeft een bijzondere achtergrond. De boerderij verhuisde jaren geleden naar een terp, onderdeel van een terpenplan van in totaal acht terpen. Bij hoge rivierstand van de Bergsche Maas kan de Overdiepse Polder onder water worden gezet. Omliggende dorpen en steden overstromen daardoor niet. Sjaak Broekmans had een actieve rol in de totstandkoming van het terpenproject. In augustus 2012 vestigde zijn zoon Mark zich met zijn gezin en 100 melkkoeien op de eerste terp. Vervolgens werd de bedrijfsoverdracht in gang gezet.

Goed moment

“We zijn natuurlijk al veel eerder gestart met de voorbereidingen”, vertelt Mark Broekmans. “In 2000 richtten we al een maatschap op. Sindsdien ben ik steeds meer mee gaan werken in het bedrijf van mijn ouders. Mijn deel in de maatschap werd steeds groter, zeker toen mijn vader een stapje terug deed vanwege zijn gezondheid. In 2012 werd er, vooruitlopend op de bedrijfsoverdracht, een bv opgericht.”

Tijdens het realiseren van het terpenproject, waarbij ABAB eveneens betrokken was, sprak de familie Broekmans ook met hun relatiemanager Kees van Nispen over de bedrijfsovername. “We hebben toen bekeken wat, ook belastingtechnisch, een goed moment zou zijn om het bedrijf over te nemen: voor of na de nieuwbouw. Uiteindelijk kozen we ervoor te wachten tot het project klaar was en we meer rust zouden hebben. Ik ben wel meteen met mijn gezin in de nieuwe boerderij gaan wonen. Mijn ouders hadden inmiddels een ander huis gevonden in het dorp.”

Een goede toekomst

Vader Sjaak is nog bijna dagelijks op de boerderij te vinden. Hij wilde de bedrijfsoverdracht goed regelen voor iedereen: voor Mark, zijn twee andere zoons, zijn vrouw en hijzelf. Mark: “Een goede toekomst voor ons en een goede oude dag voor henzelf. Uiteindelijk heeft bedrijfsadviseur Johan Bartels van ABAB onze eisen en wensen opgenomen in een overnameplan en bekeken wat er financieel, fiscaal en juridisch mogelijk was. Daarna zijn we met de bank gaan praten. Daar bleek wel hoe belangrijk branchekennis is voor een bedrijfsoverdracht, want de gesprekken daar verliepen moeizaam. Uiteindelijk duurde het zeker nog een half jaar voor we rond waren met de bank. Gelukkig hadden wij ABAB achter ons staan. “

Veranderende wetgeving

Als agrarisch ondernemer verwachten Sjaak en Mark veel van adviseurs. Vader Sjaak: “Ze moeten allereerst heel goed kunnen luisteren naar hun klanten en hun wensen. Daarnaast moeten ze op de hoogte zijn van de steeds veranderende wetgeving. Elke dag veranderen er dingen in Den Haag. Het is voor ons niet te doen om dat allemaal bij te houden. ABAB doet dat heel goed en adviseert daar ook in.”

Uiteindelijk was de overdracht een feit. Hoewel het hele proces van begin tot eind dus langer duurde dan vooraf ingeschat, zijn Sjaak en Mark erg te spreken over de aanpak van ABAB. “Het proces is naar ieders tevredenheid afgerond. Als we het over moesten doen, zouden we natuurlijk weer voor ABAB kiezen. Kees van Nispen komt al heel lang hier”, zegt Sjaak Broekmans. “We weten precies wat we aan elkaar hebben en hij is op de hoogte van alle ontwikkelingen in de agrarische sector. Elke branche heeft een specialist nodig. Want een melkveehouderij werkt toch echt anders dan een bouwbedrijf.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten over de dienstverlening van ABAB Agro Advies? Neem contact op met Johan Bartels, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0165-531322 of stuur Johan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Johan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu