Einde corona-uitstel: invordering belastingschulden weer gestart

13 oktober 2021
Artikel

Per 1 oktober 2021 kwam de mogelijkheid voor het aanvragen van bijzonder uitstel (in verband met de coronacrisis) te vervallen. De Belastingdienst startte vanaf dat moment met een nieuwe invorderingsronde van belastingschulden.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
coronavirus

Aanvragen van bijzonder uitstel van betaling niet meer mogelijk

Tijdens de coronacrisis hield de Belastingdienst rekening met de bijzondere omstandigheden van ondernemers en particulieren. Om belastingplichtigen tegemoet te komen, kregen zij de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor belastingschulden die ontstonden door de coronacrisis. Deze bijzondere regeling is nu stopgezet.

Nieuwe betalingsverplichtingen na bijzonder uitstel coronacrisis

De Belastingdienst stuurt vanaf september weer aankondigingsbrieven over de invordering van belastingschulden. De brieven zijn bestemd voor ondernemers en particulieren die een betalingsachterstand hebben waarvoor geen (bijzonder) uitstel van betaling van toepassing is. Bovendien moet u vanaf 1 oktober 2021 weer voldoen aan alle nieuwe belastingverplichtingen. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 oktober 2021, moet u weer betalen. De uiterste betaaldatum kunt u terugvinden op de belastingaanslag.

Tijdsplanning invordering belastingschulden

De Belastingdienst maakte een planning bekend van de nieuwe invorderingsronde voor belastingschulden zonder bijzonder uitstel:

  • Vanaf eind september verstuurt de Belastingdienst vooraankondigingen.
  • Vanaf begin oktober worden de betalingsherinneringen verzonden.
  • Vanaf begin november volgen de aanmaningen.
  • Vanaf begin januari 2022 verstuurt de Belastingdienst de dwangbevelen.

Tijdelijke aanvullende uitstelregeling

Omdat er nog steeds sectoren zijn die financieel getroffen worden door de coronamaatregelen, is onder strengere voorwaarden een tijdelijke bijzondere uitstelregeling in het leven geroepen. Deze regeling geldt voor de periode 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022. Als u hiervan gebruik wilt maken, moet u daarvoor een aanvraag indienen.

Invorderingsrente bij niet op tijd betalen

Betaalt u een aanslag niet op tijd? Dan moet u na verstrijken van de betaaltermijn normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen. De Belastingdienst verlaagde de invorderingsrente tijdelijk vanwege de coronacrisis. Tot en met 31 december 2021 bedraagt de invorderingsrente 0,01%. Na 31 december 2021 stijgt de invorderingsrente stapsgewijs naar het gebruikelijke niveau. Zo wordt vanaf 1 januari 2022 het percentage bijgesteld naar 1%, vanaf 1 juli 2022 bedraagt het 2%, vanaf 1 januari 2023 3% en vanaf 1 januari 2024 is het normale tarief van 4% weer van toepassing.

Betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld tijdens coronacrisis

Mogelijk heeft u tijdens de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling aangevraagd en gekregen voor belastingschulden die tijdens de coronacrisis ontstonden. Deze schulden moet u uiteindelijk wel betalen. De Belastingdienst biedt hiervoor een betalingsregeling aan. U krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om deze belastingschuld af te betalen. U betaalt dan zestig maanden lang elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. De Belastingdienst zal u per post informeren over de betalingsregeling.

De betalingsregeling geldt voor schulden die u opbouwde tussen 12 maart 2020 en 30 september 2021 en waarvoor u bijzonder uitstel kreeg. Voor belastingschulden met bijzonder uitstel van vóór de coronacrisis kan de betalingsregeling ook van toepassing zijn.

Alle informatie over de coronamaatregelen kunt u lezen op onze pagina 'Ondernemen tijdens de coronacrisis'. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de nieuwe invorderingsronde voor belastingschulden met bijzonder uitstel? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de nieuwe invorderingsronde voor belastingschulden met bijzonder uitstel? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan