Eigenrisicodrager WGA: wijzigingen 2017

Het eigen risico dragen voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten) verandert vanaf 1 januari 2017. De overheid wil zo de concurrentieverhoudingen tussen de private en de publieke verzekeringsmarkt verbeteren.

Portretfoto van Bart Leusink
Geschreven door:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Man zit bij het raam denkt na over eigen risico dragen WGA

Het eigen risico dragen voor de WGA betekent dat u als werkgever tien jaar verantwoordelijk bent voor doorbetaling van loon en de re-integratie als een van uw werknemers 104 weken ziek is, is gekeurd door het UWV en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is verklaard. De meeste werkgevers hebben dit ondergebracht bij een verzekeraar in combinatie met een arbodienst.

Wat verandert er voor nieuwe en bestaande werkgevers die het eigen risico dragen voor de WGA?

  • Geen inlooprisico meer voor werkgevers die eigenrisicodrager voor de WGA worden. UWV neemt de kosten van de bestaande uitkeringen over. Ook die van werknemers die op het moment van de overstap ziek zijn en na twee jaar een uitkering krijgen. Verder is UWV verantwoordelijk voor de re-integratie.
  • Werkgevers die terugkeren naar UWV, betalen een premie gebaseerd op hun historische WGA-lasten. Dit zijn de WGA-uitkeringen, ontstaan tijdens het eigenrisicodragerschap en de WGA uitkeringen uit de periode waarin de werkgever publiek verzekerd was.
  • Werkgevers dragen vanaf 1 januari 2017 het eigen risico voor de totale WGA-lasten (vast en flex samen). Werkgevers die eigenrisicodrager willen blijven na 1 januari 2017 moeten opnieuw een garantieverklaring indienen bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor de modelgarantieverklaring bij de aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA. Deze modelgarantieverklaring moet uiterlijk 31 december 2016 bij de Belastingdienst binnen zijn. Deze modelgarantieverklaring kunt u downloaden op de website van de Belastingdienst. Kortom: u moet hierin een keuze maken. 

Wilt u meer weten over de WGA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan