Een update: betaling van buitenlandse btw bij e-commerce

4 juni 2020
Artikel

Steeds meer ondernemers verlenen diensten via het internet. Vaak komt daarbij geen of slechts een beperkte menselijke handeling aan te pas. De diensten zijn (bijna) volledig geautomatiseerd. Voor de omzetbelasting moet u daarom goed in de gaten houden wanneer u Nederlandse of juist buitenlandse btw in rekening moet brengen en/of u zich moet registreren in een of meer andere lidstaten. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Stapel belastingdocumenten

Nieuwe btw-regels voor online handelen met het buitenland

Er komen nieuwe btw-regels die het voor u eenvoudiger maken om online te kunnen handelen met het buitenland. Ook komen er regels over het betalen van buitenlandse btw via Nederland. In dit bericht concentreren wij ons op de elektronische dienst (ook wel e-commerce genoemd) en geven u een alvast een glimp van wat gaat komen per 2021. Laat u vooral vooraf goed adviseren van welke kansen u gebruik kunt maken. 

Elektronische dienst

Het kenmerk van een elektronische dienst  (e-commerce) is dat deze voor een groot deel geautomatiseerd is en niet zonder informatietechnologie online of via een digitaal platform wordt verleend. Als u zo’n elektronische dienst levert aan in het buitenland woonachtige particulieren, dan moet u de buitenlandse btw zelf betalen. Deze betaling kan niet via uw reguliere Nederlandse btw-aangifte. 

Let op: door de maatregelen rondom het coronavirus kunt u de 'aangifteregeling' voor het betalen van uw buitenlandse btw voor uw e-commerce activiteiten pas per 1 juli 2021 gebruiken. De (M)OSS regeling is met zes maanden uitgesteld. U bent voorlopig nog steeds verplicht om in andere EU-lidstaten een btw-nummer aan te vragen en een buitenlandse btw-aangifte in te dienen. 

Buitenlandse btw-registratie of MOSS-registratie?

Dit betekent dat u zich dan (in principe) moet registreren in elke lidstaat, waar uw particuliere afnemer woont. Stelt u zich eens voor dat u zich in tien of zelfs meer verschillende lidstaten moet registreren. En als u dat niet doet en de buitenlandse btw niet betaalt, dan zal de lidstaat u een naheffingsaanslag (btw) en boete opleggen.
 
Om de vele registraties in verschillende lidstaten te voorkomen, is er de mini-one-stop-shop-regeling (MOSS-regeling). U kunt dan de buitenlandse btw aangeven en betalen via een specifiek portaal van de Nederlandse Belastingdienst. 

Is het wel een elektronische dienst? 

Houd er wel rekening mee dat niet alle diensten die u via het internet verricht, elektronische diensten zijn. Maakt u daarin een verkeerd onderscheid, dan betaalt u ten onrechte buitenlandse btw in plaats van Nederlandse btw. 

Voorbeeld

  1. Een Belgische particulier koopt via uw website een app. Een app is een elektronische dienst. U moet de Belgische btw betalen over de vergoeding die u ontvangt. U kunt de btw aangeven via uw MOSS-aangifte.
  2. Een Belgische particulier koopt van u een online voedingsplan waarbij hij/zij gegevens moet invullen. U neemt daarbij ook telkens telefonisch contact op om het voedingsplan op maat te maken en om de progressie te meten. Het specifieke voedingsplan wordt uiteindelijk klaargezet voor uw Belgische klant op uw onlineplatform. 

In voorbeeld 1 is sprake van een elektronische dienst. U moet Belgische btw betalen. In voorbeeld 2 is geen sprake van een elektronische dienst nu deze niet ‘grotendeels’ geautomatiseerd is. Volgens de btw-regels moet u dan Nederlandse btw betalen. De Belastingdienst zal deze naheffen. U heeft dan één keer btw ontvangen, maar twee keer btw betaald.

Voorbeelden elektronische dienst: 

  • Leveren van digitale producten, zoals het downloaden van software
  • Beschikbaar stellen advertentieruimte en banners op een website
  • Het verlenen van rechten op een ‘onlinemarkplaats’ waar goederen of diensten ter koop worden aangeboden
  • Hosting van websites en webpagina’s
  • Gedigitaliseerde inhoud van boeken, en tijdschriften en abonnementen op digitale dagbladen
  • (Psychologische) tests en spellen/games via internet. 

Ook als u slechts zijdelings betrokken bent bij het verlenen van de elektronische dienst, kan het zijn dat u zich moet registreren in de andere lidstaat.

Drempel digitale diensten van € 10.000 

Per 2019 geldt er een drempel voor digitale diensten (waaronder elektronische diensten) van € 10.000. Blijft uw grensoverschrijdende omzet aan buitenlandse particulieren daaronder? Dan betaalt u Nederlandse btw in plaats van buitenlandse btw. 

Veranderingen per 2021

Er ligt een voorstel van de Europese Commissie om de (M)OSS-regeling uit te breiden. Per 2021 zal de MOSS-regeling breder kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld ook voor online leveringen (webshops) van goederen en niet-elektronische diensten aan particulieren in andere lidstaten. U kunt de (M)OSS-aangifte dus steeds meer gaan gebruiken voor het betalen van buitenlandse btw.

Let op: door de maatregelen rondom het coronavirus heeft de Europese Commissie besloten om de (M)OSS-regeling met zes maanden uit te stellen, zodat de lidstaten meer tijd hebben om voorbereidingen te treffen. Dit betekent dat u vanaf 1 juli 2021 voor uw elektronische diensten) (meer dan € 10.000) aan buitenlandse particulieren de betaling  van buitenlandse btw via de (M)OSS-regeling kunt regelen. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie of advies over de btw-verplichting? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of of stuur Jason een e-mail.

Wilt u advies over de btw-verplichting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan