‘Een overname brengt zoveel meer met zich mee dan je denkt’

Referentie

2019 was een spannend jaar voor Pomaz, zwembadleverancier uit Geldrop. De agenda van Roy Peeters, general director van Pomaz, werd negen maanden lang beheerst door de overname door de Pollet Pool Group. Gelukkig stonden ze er bij Pomaz niet alleen voor. ABAB ondersteunde het bedrijf gedurende het traject.

In gesprek met:
Roy Peeters, general director bij Pomaz
Pomaz

Brede expertise ABAB voordeel

Pomaz is een groothandel voor zwembadinstallerende bedrijven. Het levert kennis en producten voor de bouw van zwembaden en spa’s. Het bedrijf focust zich daarbij op de Benelux. Sinds 2015 maakt Pomaz gebruik van de diensten van ABAB.  “Die samenwerking is eigenlijk bij toeval tot stand gekomen”, vertelt Roy Peeters. “We waren op zoek naar een nieuw accountantskantoor en een vriend van mij werkte indertijd bij ABAB. Hij bracht ons in contact en dat voelde direct goed. Je zoekt toch een kantoor dat uit de regio komt en past bij de grootte van je bedrijf. Ook vonden we het belangrijk dat ze bij ABAB over meer expertise beschikten dan alleen accountancy. ABAB verzorgt nu al een aantal jaar onze jaarstukken en fiscale aangiftes, maar begeleidt ons ook op het gebied van pensioenadvies en de loonadministratie. Ik vind het fijn om met één kantoor zaken te doen. Zo hoef je niet steeds opnieuw te vertellen wie wij zijn en wat onze achtergrond is. Bij ABAB dragen ze informatie intern goed over en dan kun je dus gelijk door met waar je mee bezigt bent.”

Overname Pollet Pool Group

Bij Pomaz komt 80% van de omzet uit de bouw van privézwembaden en 20% uit de publieke sector. Al een aantal jaar gaat het heel goed met het bedrijf. Peeters: “De hele Europese zwembadbranche is booming. De steeds warmere zomers doen ons natuurlijk goed. En ook COVID-19 heeft voor ons positieve gevolgen gehad. Mensen die al droomden over een eigen zwembad en door de coronacrisis meer op thuis aangewezen waren, werden over de streep getrokken om te gaan investeren.” Ondanks de goede resultaten dachten ze bij Pomaz al langer na over de toekomst. “We zagen meer en meer bedrijven uit Zuid-Europa actief worden in de Benelux. Daardoor werd het voor ons steeds belangrijker om inkoopvolume te realiseren. Toen eind 2018 de Pollet Pool Group uit België zich meldde, hoefden we niet lang na te denken. In augustus 2019 hebben we onze handtekeningen gezet.”

Ondersteuning verkoop belangrijk

Gedurende het overnameproces heeft ABAB Pomaz op diverse vlakken begeleid. Zo heeft ABAB onder meer het boekenonderzoek gefaciliteerd, de diverse documenten en aktes gecontroleerd en de waardenbepaling geverifieerd. Maar bovenal vervulde ABAB de rol als vraagbaak voor Pomaz.  Peeters: “2019 was een heftig jaar voor ons. Er komt zoveel meer kijken bij de verkoop van een bedrijf dan je van tevoren denkt. Je moet bijvoorbeeld nadenken over de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt, maar er speelden ook arbeidsrechtelijke vraagstukken. ABAB kon ons daarbij goed helpen door steeds de benodigde expertise in te zetten. Zonder de ondersteuning van ABAB hadden we dit niet voor elkaar gekregen.”

Pomaz blijft Pomaz

Dat de bedrijfsovername een goede zet is geweest, laten de cijfers van het afgelopen jaar zien. “We hebben in ons eerste jaar onder de Pollet Pool Group 35% meer omzet gemaakt, een recordresultaat. En dat met dezelfde mensen en tegen dezelfde kosten. De integratie met onze Belgische eigenaar hebben we inmiddels voor een groot deel afgerond, al zijn we er nog niet. Zo willen we komende winter ons assortiment verder op elkaar gaan afstemmen. Dat is belangrijk om nog meer voordeel te halen uit onze samenwerking. Maar welke stappen er ook nog volgen, Pomaz blijft Pomaz. We blijven écht ons eigen gezicht houden.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Wij maken graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. Neem contact op met Rob van Boxtel voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu