Een gefaseerde bedrijfsverkoop, dit moet u weten

28 april 2020
Artikel

Bij een gefaseerde bedrijfsverkoop, ook wel pre-exit of leveraged owner buy out (LOBO) genoemd, verkoopt een ondernemer een deel van zijn of haar onderneming aan een investeerder om vervolgens gezamenlijk een aantal jaren door te ondernemen en op zoek te gaan naar een opvolger en/of volledige koper. Een pre-exit kan in verschillende situaties uitkomst bieden.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Neem contact op met:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Een gefaseerde bedrijfsverkoop, dit moet u weten

Rust en zekerheid

Een pre-exit strategie geeft ondernemers de mogelijkheid rustig aan het idee van verkoop te wennen. De verkoop van uw bedrijf gebeurt in twee etappes. Hierdoor kunt u een deel van uw ondernemersvermogen uit de risicosfeer halen en het wellicht wat rustiger aan gaan doen.

Regelt u de overdracht binnen de familie? Dan geeft een pre-exit ook rust en zekerheid. U stelt een deel van het familiekapitaal veilig en de kinderen of andere familieleden krijgen voor een relatief laag bedrag een groot percentage van de aandelen én ze krijgen actieve ondersteuning van een professionele investeerder.

Gebruikmaken van beschikbare kennis en ervaring

Vaak heeft een mkb-onderneming één of enkele directeur-aandeelhouders (dga’s) en een klein managementteam waarvan de onderneming afhankelijk is. Deze afhankelijkheid leidt doorgaans tot grotere risico’s in de ogen van potentiele kopers. Dat resulteert vervolgens weer in een lagere overnameprijs of een earn-out structuur waarin de overnamesom afhankelijk wordt gesteld van de toekomstige resultaten. 

Door een gefaseerde verkoop is het voor een potentiële koper mogelijk om van de kennis en ervaring van de huidige aandeelhouder(s) en/of het managementteam gebruik te blijven maken. Door de gefaseerde afbouw van de huidige eigenaren is het mogelijk een hogere prijs voor de aandelen te realiseren in de tweede fase vanwege het verminderde risico en de groei van de onderneming die samen met de koper wordt gerealiseerd.

Verder groeien

Een pre-exit kan ook een oplossing bieden op het moment dat een onderneming verder wil/moet groeien, maar dat het huidige management inziet dat zij hiervoor onvoldoende capaciteiten hebben. Door de verkoop aan een professionele belegger/participatiemaatschappij brengen zij hun kennis en kunde mee waarmee de groei wel kan worden gerealiseerd. Daarmee wordt er waarde toegevoegd aan de onderneming, die vervolgens kan worden verzilverd door de verkoop aan een derde.

Doelstelling van een pre-exit

De doelstelling van een pre-exit is veelal om na een periode van vier tot zes jaar de onderneming volledig te verkopen aan een strategische partij of opnieuw aan een investeringsmaatschappij,  wellicht in combinatie met het zittende management. In de meeste gevallen wordt bij een pre-exit door de huidige dga’s en de investeerder een nieuwe gezamenlijke koopholding opgericht. Deze koopholding koopt alle aandelen van het bedrijf en wordt gefinancierd door de investeerder, de dga en de bank. De financiering door de investeerder en de bank komt ten goede van de dga. Hij kan het geld dat vrijkomt uit de onderneming uit de risicosfeer halen en veilig parkeren in zijn persoonlijke holding. Het belang van de investeerder is om gedurende de genoemde periode het afhankelijkheidsrisico te beperken, eventueel zorg te dragen voor verdere opvolging en om groei te realiseren. Zo is het bedrijf (beter) verkoopklaar om aan een strategische partij te verkopen.

Risico’s van een pre-exit

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan een pre-exit. Op het moment dat u een samenwerking aangaat met een investeerder, betekent het als ondernemer ook dat u een deel van uw ‘alleenheerschappij’ opgeeft. Ook als u een minderheid van de aandelen verkoopt. Kopers willen invloed en zeggenschap op belangrijke onderwerpen en zullen dit vastleggen in onder andere de aandeelhoudersovereenkomst. Het is dus belangrijk om als ondernemer duidelijk uw doelstellingen van de pre-exit te formuleren en daarbij een investeerder/participatiemaatschappij te vinden die bij de ondernemer en onderneming past.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een pre-exit? Neem dan contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647253 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan