Een en/of-rekening betekent een stukje privacy inleveren

10 juni 2021
Artikel

Bij een recente zaak eisten de erfgenamen inzage in en afschrift van de bankafschriften van de en/of-rekening van de erflater en zijn vriendin met wie hij samenwoonde. Dat verzoek werd echter geweigerd door de bank omdat het in strijd zou zijn met het recht op de privacy van de partner als mederekeninghouder. Onterecht, oordeelde de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Portretfoto van René Scharroo
Neem contact op met:
René Scharroo Senior belastingadviseur
Toets privacy op toetsenbord laptop

Inzagerecht gezamenlijke erfgenamen

De Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) was van oordeel dat de bank een verzoek om afschrift en inzage niet kan weigeren met een beroep op de privacy van de mederekeninghouder. Een en/of-rekening aanhouden betekent immers dat beide rekeninghouders inzage hebben in de bankrekening. Dat betekent ook dat de mederekeninghouder een stukje van zijn of haar privacy aan de andere rekeninghouder geeft. Op basis van een wetsartikel komt het inzagerecht daarmee toe aan de gezamenlijke erfgenamen.

Samenlevingscontract

Met een samenlevingscontract is het verplicht inzage te geven in de en/of-rekening ook niet te voorkomen. Wél mogelijke discussies die daaruit kunnen voortvloeien. Denk bijvoorbeeld aan eigendom van goederen of betaalde bijdragen in de kosten van huishouding. Een zorgvuldig opgesteld samenlevingscontract en het nakomen van de afspraken in de praktijk blijft erg belangrijk.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen van een en/of-rekening óf over de mogelijkheden van een samenlevingscontract? Onze estate planners vertellen u graag meer. Neem contact op met René Scharroo, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 040-2942603 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan