Een calamiteit overkomt u niet, toch?

3 april 2023
Artikel

Er zijn gebeurtenissen waarvan u hoopt dat ze u nooit zullen overkomen. Denk aan een stalbrand, dierziektes, een plotseling overlijden op het bedrijf, actiegroepen op uw boerderij. Dat gebeurt bij anderen, maar niet bij u, toch? U kunt er maar beter op voorbereid zijn. Zulke calamiteiten kondigen zich zelden aan. Als een calamiteit zich voordoet, heeft u er profijt van als u eerder de zaken goed geregeld heeft. 

Portretfoto van Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Een calamiteit overkomt u niet, toch?

Het verloop van een calamiteit 

Bij een calamiteit breekt er vaak eerst paniek uit. De eerste zorg is dan ook om regie te krijgen over de chaos, getroffenen op te vangen en te redden wat er te redden valt. Bij een stalbrand zet de brandweer een procedure in werking. Die buigt zich over de veiligheid van mens en dier en van naastgelegen gebouwen, het afsluiten van elektra en gas, het aan het zicht van ramptoeristen onttrekken, het afsluiten van het verkeer en het aan- en afvoeren van het bluswater. De brandweer schakelt ook Salvage in, een stichting die overkoepelend werkt voor alle verzekeringsmaatschappijen. Deze stichting geeft u de eerste tips en adviezen om de calamiteit zo goed mogelijk te beheersen. Daarnaast roept de brandweer een dierenarts op om de dieren te beoordelen. Het zal niet lang duren voordat buren, familieleden en ook de eerste journalisten op de stoep staan. U kunt de steun van uw omgeving goed gebruiken. Wel is het raadzaam om in overleg met LTO of POV gedoseerd met de pers te praten.

Wat valt onder de dekking van uw verzekering?

De volgende stap is om zo snel mogelijk in contact te komen met uw verzekeraar om een overzicht te krijgen van waarvoor u precies verzekerd bent en waarvoor niet. Het is verstandig om daar uw financieel adviseur bij te betrekken. Zelf bent u emotioneel betrokken bij uw bedrijf. Een adviseur kan beter afstand nemen en de gesprekken met verschillende partijen tactvol voeren. Zo is het goed om gedurende de dagen na een calamiteit in contact te blijven met uw verzekeraar, zodat u op papier heeft staan wat de kosten zijn en of deze onder de verzekering vallen. De kosten voor alleen al het opruimen van de getroffen dieren loopt vaak al flink in de papieren. Laat staan het opbouwen van een nieuw bedrijf. Veel ondernemers verzekeren zich voor één jaar bedrijfsschade, maar een jaar is zo voorbij als u uw bedrijf opnieuw op moet bouwen. Hoewel de verzekeringspremie elke keer weer pijn doet, bent u achteraf blij dat u het zo goed geregeld heeft.

Het leven na een calamiteit

U bent getroffen door een calamiteit. Uw stal is afgebrand, uw dieren zijn door een dierziekte getroffen of de bedrijfsleider is plotseling overleden. En nu? Ook al staat uw hoofd er totaal niet naar, toch moet u al nadenken over de toekomst van uw bedrijf en wat bij u past. Is de calamiteit voor u aanleiding om te stoppen? Of om het juist over een andere boeg te gooien; van gangbaar naar Beter Leven of biologisch? Zowel voor stoppen als voor doorgaan zijn er subsidiemogelijkheden. U doet er goed aan om te kijken wat uw subsidiemogelijkheden zijn.

Tijd heelt alle wonden, maar een calamiteit zult u nooit vergeten. Wat als er morgen op uw bedrijf een calamiteit plaatsvindt? Heeft u de zaken dan goed geregeld?

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan