Een alternatieve troonrede: vol ambities, kansen en perspectief voor de varkenshouderij

30 september 2022
Artikel

De derde dinsdag van september ligt inmiddels achter ons. De dag waarop de koning de troonrede voorleest en de regering zijn plannen voor de komende jaren bekendmaakt. Dit jaar is echter alles anders en dat geldt ook voor de troonrede voor de varkenshouderij.

 

Portretfoto van Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
varkens in stal

ABAB zette samen met Feijen-Geurts Mengvoeders vijf studiegroepen op voor jonge ondernemers in de varkenshouderij. Met 45 ambitieuze jongeren gingen we op de derde dinsdag in september niet naar Den Haag, maar op excursie naar de Rotterdamse haven.
Linda Verriet, voorzitter van de POV, was als gastspreker aanwezig op deze dag. Zij sprak tijdens de busreis haar troonrede voor de varkenshouderij uit. Een troonrede vol ambities, kansen en perspectief voor de varkenshouderij.

Het initiatief om vorm te geven aan de transitie ligt bij de sector. De varkenshouder van de toekomst erkent dat de varkenshouderij van vandaag verschilt van die van tien jaar terug, net zoals de sector over tien jaar weer verschilt van die van vandaag. De jonge ondernemers uit de studiegroepen zien dit als een uitdaging. Zij zijn niet bang voor veranderingen, maar zien juist kansen en willen de ruimte krijgen om deze te realiseren. Het enthousiaste gesprek, met discussie, tijdens de busreis geeft iedereen energie.

Saneren of innoveren

De echte troonrede, voorgelezen door de koning, zet een andere toon. De koopkracht van de burger staat onder druk en de energierekening stijgt door de oorlog in Oekraïne tot ongekende hoogtes. Ook de varkenshouderij wordt hierdoor geraakt: door een veranderende consumentenvraag en stijgende voerprijzen en energiekosten. Een ingreep door de regering om naast burgers ook het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen, is noodzakelijk, vindt een van de varkenshouders.

De door de overheid aangekondigde saneringsregelingen lopen steeds vertraging op, waardoor een groot deel van de sector gegijzeld wordt. Ondernemers die willen saneren, moeten hierbij geholpen worden en ondernemers die willen innoveren, moeten hierin gefaciliteerd worden.
De vertraging van de saneringsregelingen zorgt voor stilstand van de ontwikkeling van een sector. De jonge ondernemers willen de regering dan ook oproepen om vaart te maken met het uitvoeren van de plannen en meer regie en initiatief neer te leggen bij de sector: zet de stip op de horizon en geef jonge ondernemers de ruimte om hier invulling aan te geven.

Positieve energie

De inbreng van de jonge ondernemers tijdens de discussie zorgt bij iedereen voor positieve energie. Deze jonge ondernemers, de toekomst van onze varkenshouderij, willen perspectief en zien ook perspectief. Dat lijkt ons een prima basis voor de volgende troonrede, maar dan wel een met perspectief voor de varkenshouderij. Meer weten? Neem contact op met Frank Steenbreker, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0485-561323 of stuur Frank een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu