Economische maatregelen: versoepelingen toepassing lage WW-premie

18 maart 2020
Artikel

De maatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus te beteugelen, volgen elkaar snel op. Het kabinet heeft daarbij oog voor de prioriteiten van u als werkgever, bijvoorbeeld door meer tijd en ruimte te geven om gebruik te kunnen maken van de lage WW-premie. 
 

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
twee mannen in gesprek

Deadline van 1 april verlengd

Op 17 maart jongstleden bepaalde de regelgeving nog dat werkgevers tot 1 april aanstaande de tijd hadden om te voldoen aan de administratieve voorwaarden om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie. Welke situaties onder deze coulanceregeling vallen, kunt u hier lezen.

De maatregelen van het kabinet volgen elkaar echter snel op. Uit de op dit moment bekende maatregelen blijkt dat het kabinet begrijpt dat het voor u als werkgever praktisch niet mogelijk is om op deze korte termijn aan de administratieve voorwaarden te voldoen. U krijgt daarom meer tijd en hoeft niet met terugwerkende kracht (na 1 januari 2020) te herzien naar de hoge WW-premie. Het coulanceregime, dat geldt voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, wordt verlengd tot en met 30 juni 2020.

Geen herziening lage WW-premie

Sinds 1 januari betaalt u, als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. In die regeling is ook opgenomen dat u als werkgever met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moet afdragen voor vaste werknemers die gemiddeld minder dan 35 uur per week werken en die in een kalenderjaar meer dan 30% overwerkten. 

In bepaalde sectoren is vanwege het coronavirus veel extra overwerk nodig, bijvoorbeeld in de zorg. Bent u werkgever in een van deze sectoren? Dan zou u op basis van de wettelijke vereisten worden geconfronteerd met extra kosten. Het kabinet heeft oog voor deze onbedoelde effecten en bereidt daarom aanpassingen voor om deze weg te nemen. Deze aanpassingen leest u hier.

Meer weten? 

Wilt u meer informatie over de verlaagde WW-premie? Neem contact op met Mirjam van de Langerijt via telefoonnummer 013-5915140 of stuur Mirjam een e-mail.

Voor andere vragen rondom de economische gevolgen van de coronacrisis, kunt u ook contact opnemen met een collega van ons specialistenteam ABAB. Speciaal samengesteld om antwoord te geven op vragen van ondernemers over ondernemen tijdens de coronacrisis. Of vul het contactformulier in.

Wilt u meer weten over de verlaagde WW-premie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan