Duurzaamheid is geen vraag meer

24 november 2022
Blog

Duurzaamheid staat bij veel ondernemers hoog op de agenda. Duurzaamheidsaspecten in uw bedrijfsplan kunnen u zelfs compensatiepunten opleveren bij uw financierders. Bent u al duurzaam bezig?

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
Duurzaamheid is geen vraag meer

Wat is duurzaam?

Een rondje Google levert al snel zeventien definities op. Over het algemeen betekent het: zuinig omgaan met energie en grondstoffen, maar ook het lang meegaan van materialen zonder dat het milieu, de omgeving en volgende generaties hiervan nadelen ondervinden.

Met zo weinig mogelijk grondstoffen een mooi product maken

Duurzaamheid gaat dus verder dan alleen zonnepanelen op het dak leggen. De meeste agrarische ondernemers doen al meer aan duurzaamheid dan zij zelf denken. Al dan niet gestimuleerd door de maatschappij of gedreven door economisch voordeel, maar iedere ondernemer probeert met zo weinig mogelijk grondstoffen toch een mooi product te maken. Of het nu een varken is die u zonder antibiotica zo efficiënt mogelijk laat groeien, een liter melk die u met zo min mogelijk krachtvoer produceert of u zo veel mogelijk suikerbieten met een goed suikergehalte van een hectare bouwland afhaalt. Allemaal voorbeelden van duurzaamheid en daar mag u best trots op zijn!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen ook voor financiering belangrijk

Als u zich qua duurzaamheid op een of meerdere vlakken verder ontwikkelt, kunt u zich onderscheiden van anderen en omhoogklimmen op de ladder van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij de financiering van bedrijven wordt tegenwoordig ook verder gekeken dan alleen de financiële kengetallen. Natuurlijk zijn deze kengetallen nog steeds belangrijk, maar ze zijn niet meer allesbepalend. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt in de bedrijfsvoering en bedrijfsplannen een steeds belangrijker item. Wij nemen u dan ook mee hoe u als ondernemer invulling kunt geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Hoe kunt u als ondernemer invulling geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen? Naast goede financiële kengetallen is het belangrijk dat u als ondernemer oog heeft voor wat er in de wereld nog meer gebeurt. Als de financiële kengetallen erop wijzen dat u niet altijd uw beoogde doel behaalt, kan het daarnaast zinvol zijn om op andere aspecten een ruim voldoende te scoren. Zet u in op energiezuinig produceren? Houdt u rekening met uw directe omgeving? Heeft u extra aandacht voor het welzijn van dier en mens?  Kortom, bent u als bedrijf duurzaam bezig?

Meer weten?

Wilt u ook aan de slag met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? De adviseurs van ABAB Agro Advies helpen u graag verder. Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-51215297 of stuur André een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu