Duurzaamheid boven prijs

13 januari 2020
Blog

In een recent rapport van ABN AMRO wordt in 2020 een krimp van 3,5% voorspeld voor de grond-, wegen- en waterbouw, direct als gevolg van overheidsbeleid op de uitstoot van stikstof en het verplaatsen van met PFAS vervuilde grond. Deze onverwachte omslag van groei naar krimp vraagt aanpassingen van de sector. Om de omzet te behouden, is het noodzakelijk om succesvol te zijn in de aanbestedingsprocedures.

Peter van den Hurk
Neem contact op met:
Peter van den Hurk Senior relatiemanager
Duurzaamheid boven prijs

Duurzaamheid loont

Minister Ollongren heeft in oktober 2019 aangekondigd dat duurzaamheid voorop staat bij Rijksinkoop. Ook de decentrale overheden zitten op deze lijn. Hiermee wil de overheid een grote stap maken bij het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. De prijs wordt daarmee naar verwachting een steeds minder belangrijk criterium bij alle aanbestedingsvormen. Van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) wordt veel verwacht, omdat andere criteria een belangrijkere rol gaan innemen, zoals:
-    de omvang van de CO2-footprint;
-    het betrekken van lokale (onder)aannemers en leveranciers;
-    leerling-werkplaatsen;
-    het gebruik van secundaire grondstoffen;
-    het beperken van het aantal verkeersbewegingen.

Bedrijven die hoger op de CO2-prestatieladder staan, hebben een gunningsvoordeel die kan oplopen tot 7%. Hoe hoger de trede, hoe hoger de korting. Naast dit concurrentievoordeel zijn ook de (energie)kostenbesparingen aanzienlijk. De in 2019 ingevoerde energiebesparingsplicht is gericht op de investeringen met een terugverdientijd van vijf jaar of lager. Bovendien zijn er op veel duurzaamheidsinvesteringen (fiscale) subsidies te verkrijgen.

Mooie toekomst

Stikstof en PFAS zijn op dit moment actueel, maar andere klimaatmaatregelen zullen de sector in de toekomst structureel veranderen. Door nu duurzaamheid te omarmen, zijn bedrijven beter voorbereid op de toekomst. Hierdoor worden ze minder vaak geconfronteerd met milieumaatregelen of wijzigingen in wet- en regelgeving die hun werk belemmeren. 

Bedrijven die de rust nemen om hun strategie op duurzaamheid in te richten, zijn toekomstbestendig. Zeker in deze sector met veel familiebedrijven is het belangrijk om de jongere generatie erbij te betrekken. Het gaat per slot van rekening om hun toekomst.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Peter van den Hurk op telefoonnummer 024-6485845 of stuur Peter een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Peter
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan