Duurzaam inzetbaar? Investeer in een fit brein

7 maart 2023
Artikel

Een fit brein is een must om met plezier (langer) te kunnen werken. Maar wat kun je hier als werkgever aan doen? Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is leren en ontwikkelen dé manier om voor een fit brein te zorgen. Investeren in een goede leer- en ontwikkelcultuur loont dus.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
werken aan een fit brein

Wat zijn de voordelen van een fit brein?

Gezondheid op het werk begint met een fit brein. Een fit brein is essentieel als het om werkgeluk gaat. Dat geldt overigens niet alleen voor oudere werknemers. Ook jongere medewerkers hebben een gezond brein nodig om plezier en energie te halen uit hun werk. Maar er zijn nog meer voordelen als het om een fit brein gaat:

  • makkelijker uit comfortzone gaan;
  • makkelijker concentreren;
  • beter communiceren;
  • beter samenwerken;
  • minder mentale vermoeidheid of stress;
  • sneller relativeren;
  • makkelijker opnemen nieuwe informatie;
  • bredere inzetbaarheid;
  • minder weerstand.

Investeren in leren en ontwikkelen

Het loont dus om te investeren in een gezond brein. En onderzoeken wijzen uit dat de sleutel daartoe ligt in leren en ontwikkelen. Het klinkt eenvoudig. Maar in veel organisaties is leren en ontwikkelen nog altijd niet ingebed in de bedrijfscultuur. Zo zijn lang niet alle werkgevers er zich bewust van hoe belangrijk het voor werknemers is om te kunnen groeien. Los van iemands kwaliteiten heeft élke medewerker behoefte aan uitdagingen. Zonder heldere doelen en zichtbare resultaten verliezen mensen al snel hun motivatie en het plezier in hun werk. Het is dus belangrijk een cultuur te creëren waarin werken aan ontwikkeling heel normaal is. Ook voor werknemers die dat misschien niet gewend zijn en daarom een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Leren en ontwikkelen is voor íedereen een energiegever als het om werkbeleving gaat.

Overigens ondersteunt de overheid u graag bij het creëren van een goede leer- en ontwikkelcultuur. De SLIM-subsidie gericht op een leven lang leren is hier een mooi voorbeeld van. 

Allemaal mooie woorden, maar hoe pakt u dit aan?

Het begint bij u als werkgever. Onze HX-adviseurs stellen graag samen met u een plan van aanpak op. Hierin besteden we aandacht aan uw kernwaarden, drijfveren, doelen en ambities. Tools als interviews, enquêtes en assessments helpen daarbij. Op basis van de resultaten werken we een opleidingsplan en -budget uit en die vertalen we naar persoonlijke ontwikkelplannen. Zowel voor u als werkgever, als voor uw werknemers. Deze POP’s komen vervolgens op regelmatige basis aan de orde tijdens ontwikkelgesprekken en zo ontstaat er stap voor stap een gedegen leer- en ontwikkelcultuur. Een cultuur waarin alle medewerkers zelf de regie hebben over hun groeimogelijkheden.

Meer weten?

Fitte breinen zijn een must om met plezier (langer) te kunnen werken. Daarom is het belangrijk te investeren in een leer- en ontwikkelcultuur. Benieuwd hoe u de eerste stappen kunt zetten? Onze HX-adviseurs adviseren u graag. Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een mail.

Wilt u meer weten over het stimuleren van een leer- en ontwikkelcultuur? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu