‘Durf kennis van buitenaf toe te laten’

11 oktober 2022
Artikel

Je horizon verbreden is noodzakelijk in de agrarische ondernemingswereld. Dat is waar ondernemers Twan Dirks, Carlos Faes en Annabelle Jansen-Dongen het over eens zijn. Tijdens Forward Farming 2022 leggen ze uit hoe zij vernieuwend zijn.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Carlos Faes

Gewassen die niet meekunnen voor de retail; hier zag de 23-jarige Annabelle van familiebedrijf Jansen-Dongen een kans liggen. “Er zijn een hoop zoete aardappels die niet mee kunnen in de retail. Hier maken wij nu Crunchi van, een zoete aardappelsnack.”

Kansen

Van een ander deel van de resten van de zoete aardappel wordt bier gemaakt, namelijk de Sweet Potato Ale. Annabelle heeft genoeg eigen ideeën voor het familiebedrijf. Toch vindt ze het belangrijk om adviezen in te winnen: “Ik vind het belangrijk om blikken van buitenaf te krijgen. Je zit namelijk best wel in een bubbel, terwijl je van iemand anders kan horen hoe je het ook kan doen.”

Nieuwe kijk

Biggen produceren volgens een hele hoge gezondheidsstatus. Volgens deze filosofie gaat Twan Dirks in zijn zeugenhouderij te werk. In 2014 onderzocht hij met externen het gedrag van de varkens, met als doel emissies te verlagen: “Ik kwam erachter dat er te weinig werd gekeken naar hoe het dier leeft. In de indeling was er te veel verkeer over de plek waar de varkens moeten rusten.” Daarop besloot hij de stallen anders in te delen.

Daarnaast is er warmteterugwinning uit de stallucht en wordt er volop gebruik gemaakt van zonne-energie. “Dit hebben we uitgevogeld met mensen die niet in de landbouw zitten. Zij hebben soms hele simpele oplossingen, omdat ze een andere kijk hebben. Maar je moet de kennis van buitenaf toe durven laten. Laat de ander maar spuien, kijk maar waar ze mee komen”, aldus Dirks.

Horizon verbreden

“Alleen ben je soms sneller, maar samen kom je sneller”, aldus Faes, directeur van Philips Fruittuin in zijn introductiefilmp. “Als je in een systeem zit wat al jaren zo gebouwd is, zie je op een gegeven moment dat dat niet meer rendeert. Dan moet je het omdraaien en een eigen markt creëren.” De tip hiervoor? Volgens Faes is het je horizon verbreden. “Op het moment dat je als agrarische ondernemer met een agrarische gaat brainstormen, verzand je heel gemakkelijk in techniek of productie. Als het breder wordt, houden andere ondernemers je een spiegel voor. De oplossing komt dan uit een compleet andere hoek die je niet verwacht. Op het moment dat je je daar voor openstelt, gaat het vliegen.”

InnovatieTafels

Wilt u ook buiten uw bubbel kijken en uw horizon verbreden? Met InnovatieTafels komt u minimaal vijf keer per jaar samen met waardige, uitdagende sparringpartners. Kijk voor meer informatie op de website www.innovatietafels.nl.

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan