Doorbeleggen na pensioendatum voor beter rendement

4 november 2016
Blog

Heeft u als werkgever een pensioenregeling in de vorm van een beschikbare premie- of kapitaalregeling? Dan is de pensioenuitkering van medewerkers die binnenkort met pensioen gaan lager dan verwacht. Dit is het gevolg van de lage rentestand. Om hun pensioenuitkering te verbeteren, hebben medewerkers de mogelijkheid om (gedeeltelijk) door te beleggen na de pensioendatum. Pensioenuitvoerders hoeven geen variabele uitkering aan te bieden. Het is aan u als werkgever om hierover afspraken te maken en uw medewerkers te informeren over de mogelijkheden.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
grief met rendement op iPad

Doorbeleggen na pensioendatum

Bij een premie- of kapitaalregeling – zonder doorbeleggen – wordt de gespaarde pensioenpot op de pensioendatum omgezet in een levenslange uitkering. De rentestand die geldt op de pensioendatum vormt de basis voor het uiteindelijke rendement van de pensioenpot en dus de hoogte van de uitkering. Deze uitkering is elk jaar gelijk. Vanwege de jarenlange lage rentestand, zijn de uitkeringen dus nu lager dan verwacht. Nu bestaat de mogelijkheid om de pensioenuitkering in de toekomst te verbeteren door na de pensioendatum door te beleggen. Hiervoor bestaan twee opties:

  • Pensioenpot gedeeltelijk omzetten
    Het is mogelijk om de pensioenpot gedeeltelijk om te zetten in een pensioenuitkering van een aantal jaren. Het resterende gedeelte blijft dan in beleggingen en wordt pas na die eerste jaren omgezet in een pensioenuitkering. Mocht de rente in de tussentijd stijgen, dan zal de latere uitkering dus hoger zijn.
     
  • Hele pensioenpot omzetten
    Medewerkers kunnen er ook voor kiezen om de gehele pensioenpot om te zetten in een variabele pensioenuitkering. Dit uitkering vindt dan plaats op basis van verwacht toekomstig rendement. De toekomstige uitkering wordt vervolgens aangepast aan het feitelijke rendement en kan ook in dit geval dus hoger uitvallen. De aanpassing gebeurt jaarlijks.

Natuurlijk kan het bij beide opties ook zo zijn dat de toekomstige rente alsnog lager is en dus de uiteindelijke uitkering ook. Het blijft een belegging en dat gaat gepaard met risico.

Tijdig kiezen voor variabele uitkering

Als werkgever moet u bij uw pensioenaanbieder aangeven dat u uw medewerkers de mogelijkheid wilt bieden gebruik te maken van variabele pensioenuitkering. De manier waarop pensioenuitvoerders de variabele uitkering vormgeven verschilt per verzekeraar, PPI en Algemene Pensioenfonds (APF). Het is belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer u uw pensioencontract verlengt.

Om van deze opties gebruik te kunnen maken, moeten medewerkers als op jongere leeftijd de keuze maken voor een variabele pensioenuitkering. Dit heeft te maken met de samenstelling van beleggingen in de beschikbare premie- of kapitaalregeling. Deze is namelijk defensiever naarmate de pensioendatum nadert, waardoor het verwachte rendement lager uitvalt.

Wanneer medewerkers geen keuze maken, dan zal de pensioenpot automatisch een vaste pensioenuitkering zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw medewerkers tijdig informeert over de keuzes en bewust maakt van de impact daarvan. Extra rendement van 1% kan zomaar 10% meer pensioenuitkering betekenen, maar de variabele uitkering kan ook lager uitvallen.

Informeer uw medewerkers

Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw medewerkers inzicht hebben in hun pensioenkeuzes en de gevolgen daarvan. U bent verantwoordelijk voor het informeren van uw medewerkers over alle pensioengerelateerde zaken. Het is daarbij niet voldoende om u te verlaten op de informatie van de pensioenverstrekker. U moet zelf zorgen voor een goede, aanvullende pensioencommunicatie.
 
 

Wilt u meer weten over doorbeleggen na de pensioendatum? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan