Dividenduitkering naar Europese moedermaatschappij: onbelast?

13 februari 2018
Artikel

Het leek zo makkelijk: dividend uitkeren naar een Europese moedermaatschappij zonder belastingheffing. Tot een aantal jaar geleden leek dit ook het geval. Dividend uitkeren naar een buitenlandse moedermaatschappij vond plaats zonder heffing van dividendbelasting op basis van de Moeder-Dochter Richtlijn van de Europese Unie. De laatste jaren neemt de focus op het tegengaan van belastingontwijking toe. Belastingjurisdicties voeren wetgeving in die gericht is op het tegengaan van grondslaguitholling en winstverschuiving tussen landen. Hierdoor is het onbelast dividend uitkeren naar het buitenland niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen.

Portretfoto van Jeroen Geers
Geschreven door:
Jeroen Geers Directeur ABAB International
Dividenduitkering

Dividend uitkeren naar het buitenland

Indien een Nederlandse dochtermaatschappij dividend uitkeert aan een Europese moedermaatschappij, geldt in beginsel inhoudingsvrijstelling voor dividendbelasting. De dochtermaatschappij hoeft geen dividendbelasting in te houden op de dividenduitkering. Echter, eind 2015 heeft de Nederlandse staatssecretaris van Financiën beleid gepubliceerd inzake deze inhoudingsvrijstelling. Wilt u een beroep doen op de inhoudingsvrijstelling in grensoverschrijdende situaties? Dan moet u in principe een verzoek indienen bij de Belastingdienst om ontslagen te worden van de verplichting om dividendbelasting in te houden. Hierdoor wordt de onmiddellijke toepassing van de inhoudingsvrijstelling verhinderd en is er een extra handeling nodig om de inhouding van Nederlandse dividendbelasting achterwege te kunnen laten. Nederland houdt hierdoor grip op dividend dat Nederland uitgaat. 

Uitspraak gerechtshof

Tevens heeft het gerechtshof in Den Haag eind vorig jaar een opmerkelijke uitspraak gedaan. Het gerechtshof oordeelde dat een dividenduitkering van een Nederlandse bv naar een bv gevestigd in Luxemburg belast is in Nederland. Dit oordeel is gebaseerd op het feit dat er volgens het gerechtshof sprake was van een kunstmatige constructie. De bv had in Luxemburg onvoldoende ‘substance’: geen eigen kantoorruimte en geen personeel. Als het dividend uitgekeerd zou zijn naar de aandeelhouder, zonder tussenkomst van de Luxemburgse bv, zou er Nederlandse dividendbelasting verschuldigd zijn. Hierdoor was de constructie volgens het gerechtshof gericht op het ontgaan van Nederlandse dividendbelasting. Ook hier ging de hoofdregel uit de Moeder-Dochter Richtlijn niet op. Omdat er sprake was van een volledig kunstmatige constructie, mocht de dividenduitkering toch door Nederland belast worden.

Mogelijke belastingaanslag achteraf

Het onbelast dividend uitkeren naar het buitenland is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. De Belastingdienst kan mogelijk achteraf nog aankomen met een belastingaanslag. Het welbekende gezegde is hierbij zeker toepasselijk: bezint eer gij begint!

Wilt u meer weten over het onbelast uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jeroen
Portretfoto van Jeroen Geers
Directeur ABAB International
Bel
013-4647288
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan