Directiebesluit maakt herinvesteringsvoornemen kenbaar

13 augustus 2019
Artikel

Bent u van plan een bedrijfsmiddel te verkopen? Voor veel ondernemers is het dan aantrekkelijk een zogenaamde herinvesteringsreserve te vormen. U kunt daarmee de belastingheffing over de verkoopwinst van uw bedrijfsmiddel uitstellen. Zo houdt uw onderneming meer financiële middelen over om te kunnen herinvesteren en hiervan rendement te genieten.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Neem contact op met:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
herinvesteringsvoornemen

Herinvesteringsvoornemen

Om een herinvesteringsreserve te vormen, moet het voornemen bestaan om de verkoopwinst binnen drie jaar na het jaar van verkoop te herinvesteren in een nieuw bedrijfsmiddel. Het is aan u als ondernemer om aan te tonen dat u van plan bent te herinvesteren. In de rechtspraak komt de vraag regelmatig aan bod wanneer concreet sprake is van een herinvesteringsvoornemen. Zo ook in een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland.

Casus: directiebesluit voldoende voor herinvesteringsvoornemen

Een bv verkoopt in 2007 een fabriek en behaalt daarbij een verkoopwinst van € 700.000. De bv vormt een herinvesteringsreserve van € 700.000 en beoogt binnen drie jaar te herinvesteren. De Belastingdienst is van mening dat de herinvesteringsreserve ten onterechte is gevormd. De bv zou niet aannemelijk hebben gemaakt dat zij het voornemen had te herinvesteren.

De rechtbank oordeelde in deze casus dat wél sprake was van een aantoonbaar herinvesteringsvoornemen. De directie had in 2007 namelijk al een directiebesluit genomen (en vastgelegd) waarin zij aangaf te gaan herinvesteren. Een directiebesluit kan dus voor u een middel zijn om uw herinvesteringsvoornemen aan te tonen. Het is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden of een directiebesluit voldoende is om uw voornemen aannemelijk te maken. Leg een herinvesteringsvoornemen dus goed vast en schakel bij twijfel met uw adviseur.

Vraag advies over de fiscale gevolgen

Bent u van plan bedrijfsmiddelen te verkopen? Door het vormen van een herinvesteringsreserve kan uw onderneming inkomsten- of vennootschapsbelastingheffing uitstellen. Er moet dan een aantoonbaar voornemen tot herinvestering zijn. Dit voornemen moet ook na het jaar waarin de herinvesteringsreserve is gevormd aanwezig blijven. Neem contact op met uw ABAB-belastingadviseur om de fiscale gevolgen bij verkoop van bedrijfsmiddelen of uw onderneming te bespreken.

Wilt u meer weten over de herinvesteringsreserve? Neem dan contact op met Mark Broekhuizen via telefoonnummer 040-2942626 of stuur Mark een mail.

Wilt u meer weten over de herinvesteringsvoornemen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan