Directiebesluit maakt herinvesteringsvoornemen kenbaar

11 juni 2021
Artikel

Als u een bedrijfsmiddel verkoopt, kan het aantrekkelijk zijn een herinvesteringsreserve te vormen. Daarmee stelt u de belastingheffing over de verkoopwinst van uw bedrijfsmiddel uit. Zo houdt uw onderneming meer financiële middelen over om te kunnen herinvesteren.

portretfoto van Rolf Brouwer
Neem contact op met:
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur
herinvesteringsvoornemen

Herinvesteringsvoornemen

Om een herinvesteringsreserve te vormen, moet het voornemen bestaan om de verkoopwinst binnen drie jaar na het jaar van verkoop te herinvesteren in een nieuw bedrijfsmiddel. Het is aan u als ondernemer om aan te tonen dat u dit van plan bent. In de rechtspraak komt de vraag regelmatig aan bod wanneer er concreet sprake is van een herinvesteringsvoornemen. Zo ook in een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Casus: directiebesluit voldoende voor herinvesteringsvoornemen

Een bv verkoopt in 2007 een fabriek en behaalt daarbij een verkoopwinst van € 700.000. De bv vormt een herinvesteringsreserve van € 700.000 en beoogt binnen drie jaar te herinvesteren. De Belastingdienst is van mening dat de herinvesteringsreserve ten onterechte is gevormd. De bv zou niet aannemelijk hebben gemaakt dat zij het voornemen had te herinvesteren.

Het Hof oordeelde in deze casus dat wél sprake was van een aantoonbaar herinvesteringsvoornemen. Belangrijk hierbij was dat de directie in 2007 al een directiebesluit had genomen (en schriftelijk vastgelegd) waarin zij aangaf te gaan herinvesteren. Een directiebesluit kan dus een middel zijn om uw herinvesteringsvoornemen aan te tonen. Het is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden of een directiebesluit voldoende is om uw voornemen aannemelijk te maken. Leg een herinvesteringsvoornemen dus goed vast en schakel bij twijfel met uw adviseur.

Vraag advies over de fiscale gevolgen

Bent u van plan bedrijfsmiddelen te verkopen? Door het vormen van een herinvesteringsreserve kan uw onderneming inkomsten- of vennootschapsbelastingheffing uitstellen. Er moet dan een aantoonbaar voornemen tot herinvestering zijn. Dit voornemen moet ook na het jaar waarin de herinvesteringsreserve is gevormd aanwezig blijven. Neem contact op met uw ABAB-belastingadviseur om de fiscale gevolgen bij verkoop van bedrijfsmiddelen of uw onderneming te bespreken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de herinvesteringsreserve? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0115-677632 of stuur Rolf een e-mail.

Wilt u meer weten over de herinvesteringsvoornemen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rolf
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan