Digitale valuta en btw: het beleid van de Belastingdienst

17 januari 2023
Artikel

De Belastingdienst geeft inzicht in haar beleid over de handel in en dienstverlening met cryptovaluta, waaronder Bitcoin. We zetten de belangrijkste zaken voor u als ondernemer op een rij.  

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
bitcoin

Crypotovaluta als betaalmiddel steeds populairder

Digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple worden steeds populairder. Niet alleen als beleggingsmiddel, maar ook wereldwijd als betaal- of ruilmiddel. Rondom cryptovaluta worden veel verschillende diensten verricht met zowel binnenlandse als buitenlandse afnemers, voor zover traceerbaar. De diensten in deze sector breiden zich verder uit en worden complexer.

Wetgeving cryptovaluta wereldwijd in ontwikkeling

De (nationale en internationale) wetgeving volgt de ontwikkeling van de cryptosector op de voet en past waar nodig de regels aan, zodat u binnen deze sector de fiscale en juridische gevolgen van uw handelen kunt overzien en tijdig de financieel juiste keuzes kunt maken.

Kent u de fiscale regels?

Het is voor u natuurlijk belangrijk dat u weet of en voor welke transacties uw bedrijf btw in rekening moet brengen en welke percentages u mag toepassen om te bepalen welk btw-bedrag u op uw kosten op aangifte mag aftrekken. Dat vereist niet alleen een goede administratie, maar uiteraard ook kennis van de fiscale regels. Goed advies is daarbij onmisbaar.

Het beleid van de Belastingdienst

De (internationale) rechters, wetgever, adviseurs en de Belastingdienst buigen zich over de btw-problematiek (en kansen) bij deze opkomende digitale valuta. Wij beantwoorden enkele vragen over het beleid van de Belastingdienst.

Omwisseling van Bitcoin voor wettige betaalmiddelen

U wisselt Bitcoin om voor wettige betaalmiddelen (euro’s, dollars, ponden etc.) tegen betaling van transactiekosten of betaling van de marge van het verschil tussen inkoop- en verkoopprijzen. Is vergoeding belastbaar binnen de btw? En zo ja,  is uw vergoeding btw-belast of van btw vrijgesteld?

Wisseldiensten door ondernemers van en naar Bitcoin tegen vergoeding zijn vrijgesteld van btw. Hoewel er sprake is van een btw-vrijstelde dienstverlening, kan er - afhankelijk van wie de afnemer(s) zijn - toch btw worden afgetrokken. Laat u hierover goed adviseren door onze belastingadviseurs.

Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat wisseldiensten belastbaar kunnen voor de btw (belast of vrijgesteld). Bitcoin wordt ook gebruikt als betaalmiddel. Daarom is een transactievergoeding of de marge tussen in- en verkoopprijs een betaling voor een dienst en belastbaar binnen de btw. Deze is volgens rechtspraak niet btw-belast maar vrijgesteld van btw. De betaling voor wisseldiensten is daarmee vrijgestelde omzet voor u als ondernemer. Dat heeft meteen gevolgen voor uw recht op aftrek van btw op kosten die u maakt. Een goede berekening en onderbouwing van het btw-bedrag dat u in aftrek brengt, is van cruciaal belang. Vergeet ook niet een zogenoemde ‘prorata berekening’ te maken waarmee u vaststelt tegen welk percentage van uw algemene/gemengde kosten u de btw mag aftrekken.

Betaling met Bitcoin en andere cryptovaluta

U levert een goed of dienst. Deze worden in Bitcoin betaald. Moet u btw in rekening brengen en zo ja, waarover?

Verricht u een prestatie in ruil voor digitale valuta? Dan is deze btw-belast, tenzij u een van btw-vrijgestelde prestatie verricht. Stel: u staat toe dat uw medische dienstverlening of lidmaatschap van de sportvereniging wordt betaald in cryptovaluta, dan is/blijft de onderliggende prestatie btw-vrijgesteld. Stel: u verkoopt een machine in Nederland tegen betaling van crypto, dan is de betaling belast met Nederlandse btw, want de onderliggende prestatie is btw-belast. Stel: u verkoopt vastgoed (deels) in ruil voor cryptovaluta. Ga dan eerst na of uw verkoop btw-belast is of vrijgesteld en/of optie heeft tot btw-belaste levering.

De overdracht zelf van Bitcoin of andere digitale valuta zonder tegenprestatie is geen btw-belastbare prestatie (kan niet belast worden met btw).

Hoe stelt u de hoogte van de betaling vast? Daarvoor kijkt u naar de dagkoers van de betreffende cryptovaluta. Accepteert u (bepaalde) digitale valuta? Wij adviseren u allereerst een goede administratie bij te houden. Heeft u vragen over wat een ‘goede’ of ‘toereikende’ administratie is of welke ruimte u heeft in het bepalen van de dag en dagkoers? Schakel dan met onze belastingadviseurs.

Dienstverlening door walletproviders

Bent u tegen betaling een walletprovider (digitale portemonnee)? Is de vergoeding die u hiervoor krijgt btw-belast of vrijgesteld van btw?

De vergoeding die u ontvangt voor het beschikbaar stellen van de digitale portemonnee, is een prestatie voor de btw. De vergoeding die u krijgt, is vrijgesteld van btw. Ons advies: ga goed na of en zo ja, in welke mate u de btw op uw kosten kunt aftrekken.

Een cryptowallet is software waarmee u simpel gezegd Bitcoin en/of andere cryptocurrency bewaart en beheert. Een digitale portemonnee dus. Een provider faciliteert deze digitale omgeving en de  beveiliging en het storten of overmaken van digitale valuta. Als de provider een vergoeding ontvangt, is hij hiervoor (btw-)ondernemer en is de betaling belastbaar. De Belastingdienst is van mening dat deze diensten vallen onder de ‘financiële vrijstellingen’. De betaling is dan vrijgesteld van btw. Dit heeft ook weer invloed op het btw-aftrek van u als provider.

Minen van bitcoins

Houdt u zich bezig met het ‘minen’ van Bitcoin? Is uw ontvangen vergoeding btw-belast of vrijgesteld?

De ‘miner’ verricht met het decoderen van een block volgens de Belastingdienst geen prestatie voor de btw. Dit is dus niet btw-belast en ook niet van btw vrijgesteld. Het vormt dus geen omzet voor op uw aangifte of u nu ondernemer bent of een ‘particulier’ die hiervoor rekenkracht (uw computer(s) of servers) beschikbaar stelt.

Een prestatie kan alleen belast zijn met btw als er een rechtstreeks verband bestaat tussen de vergoeding en de prestatie. Ook moet er sprake zijn van verbruik van een prestatie. Er is volgens de Belastingdienst geen opdrachtgever, geen verbruiker en de vergoeding is onafhankelijk van de inspanningen van de miner, op het toeval gebaseerd.

Transaction fee

Is de vergoeding die u als ‘miner’ ontvangt voor het verifiëren/controleren van de transactie belast met btw?

De vergoeding die u krijgt voor het verifiëren en controleren van de transactie (‘transaction fee’) is volgens de Belastingdienst een prestatie voor de btw. Deze prestatie is vervolgens vrijgesteld van btw. U hoeft dus als miner geen btw af te dragen en te facturen over uw ontvangsten. Deze vrijgestelde omzet heeft wel gevolgen voor uw btw-positie als u al ondernemer bent en daarnaast mining-activiteiten verricht waarvoor u transaction fees krijgt.

Meer informatie of advies 

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Is uw bedrijf actief in de digitale sector of overweegt u hiermee te beginnen? Houdt u zich bezig met een blockchain- of NFT-project? Wij helpen u graag verder. Voor vragen of advies over  omzetbelasting en het financieel optimaliseren van uw btw-positie kunt u contact opnemen met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de omzetbelastingaspecten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan