Denksport in de btw: goedkeuring vrijstelling stopt

14 september 2020
Artikel

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën maakte recent bekend dat de activiteiten van denksportorganisaties en denksportevenementen vanaf 2022 worden belast met 21% btw.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
twee mannen praten over denksport in de btw: goedkeuring vrijstelling stopt

Einde sportvrijstelling en 9% btw-tarief denksporten

In 2017 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat wedstrijdbridge geen sport is volgens de Europese btw-richtlijn, omdat de lichamelijke component te verwaarlozen is. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de gevolgen van deze uitspraak nu uitgewerkt voor Nederland.

De staatssecretaris kondigde aan dat denksporten, zoals schaken, dammen en go, geen sporten zijn in ‘de zin van de btw’. Dit betekent dat de btw-sportvrijstelling voor niet-winst beogende exploitanten én het 9% btw-tarief voor winst beogende exploitatie niet meer houdbaar zijn. Daarnaast heeft de staatssecretaris onderzocht of denksporten onder de culturele btw-vrijstelling kunnen vallen, maar hij concludeert dat ook dit niet te rechtvaardigen is.

Gevolgen denksportorganisaties en verenigingen

De zogenoemde sportvrijstelling voor denksporten (niet winst beogende instellingen) vervalt per 2022. Dit heeft een aantal gevolgen.

  • Prestaties van denksportorganisaties én toegangsverlening tot denksportevenementen worden belast 21% btw.
  • De kans bestaat dat denksportorganisaties de btw op investeringen van vóór 2022 (deels) moeten terugbetalen. 
  • De btw-vrijstelling voor fondswervende (kantine)activiteiten vervalt en de kantineactiviteiten worden btw-belast.
  • Het 9% tarief voor de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties vervalt.

Welke acties kunt u ondernemen?

Als eigenaar van een denksportorganisatie- of vereniging moet u op een aantal zaken letten. Wij zetten ze voor u op een rij.

  • U krijgt tot 1 januari 2022 de tijd om de verplichte 21% btw in rekening te brengen. Zorg dat u alles tijdig op orde heeft.
  • Uw btw-nummer moet mogelijk weer geactiveerd worden. Breng uw btw-positie daarnaast goed in kaart.
  • Verhuurt u multifunctionele ruimten aan denksportorganisaties? Mogelijk kunt u dan alsnog btw op bouw-, renovatie-, onderhouds- en exploitatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit tijdig.
  • Als denksportorganisatie krijgt u recht op aftrek van btw op kosten en investeringen. Laat u dus goed informeren.

Bent u eigenaar van een denksportorganisatie, vereniging of denksportbond? Dan kunt u tot 2022 een beroep doen op een goedkeurend besluit van de staatssecretaris, waarin denksporten worden aangemerkt als actieve sportbeoefening. Bij grote investeringen is de btw-vrijstelling waarschijnlijk niet wenselijk en kunt u een btw-voordeel behalen door rechtstreeks beroep te doen op deze btw-richtlijn.

Andere denksporten?

Voor de btw-kwalificatie ‘sport’ is het van belang dat er sprake is van een ‘niet te verwaarlozen lichamelijk component’. Sporten als bowlen, darten, biljarten of snookeren hebben mogelijk ook onvoldoende ‘lichamelijke componenten’ om in de zin van de btw als sport te worden aangemerkt. Mogelijk kunt u gebruikmaken van een andere btw-regeling om het verlaagd btw-tarief toe te passen. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de gevolgen voor uw situatie. Waar doet u goed aan? Moet u nu al ‘kiezen’ voor btw-heffing? Wat moet u regelen? Welke afspraken heeft u gemaakt met uw verhuurder?

Meer weten?

Wilt u meer weten over de afschaffing van de sportvrijstelling voor denksporten? Of heeft u hulp nodig?

Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail

Wilt u meer weten over denksport in de btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan