De zon schijnt voor oudere zonnepanelen

19 mei 2017
Wet- en regelgeving

Heeft u tussen 1 januari 2012 en 1 april 2013 zonnepanelen aangeschaft? Dan kunt u daarvoor toch btw terugvragen. Dat concluderen wij uit een recente uitspraak van Hof ’s-Hertogenbosch. 

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
btw terugvragen zonnepanelen

Bent u eigenaar van zonnepanelen en levert u tegen vergoeding de opgewekte elektriciteit aan het energienet? Dan bent u btw-ondernemer en kunt u de btw op de aanschaf- en installatiekosten terugvragen via de btw-aangifte. Dit was de conclusie uit het Fuchs-arrest van het Hof van Justitie van 20 juni 2013. De Belastingdienst weigert teruggaaf te verlenen van btw op facturen vóór 1 april 2013. Is dit wel terecht of moet de Belastingdienst toch btw teruggeven op de aanschaf van zonnepanelen?

Btw-ondernemer

De uitspraak van het Hof vatten wij als volgt op: exploitanten van zonnepanelen zijn btw-ondernemer en zijn btw verschuldigd voor de levering van de door hen geleverde energie. Zij moeten net als anderen die andere economische activiteiten verrichten en daarvoor btw-ondernemer zijn, recht hebben op aftrek van btw die is betaald in de voorfase. Om die reden moet de Belastingdienst de verschuldigde btw (desgevraagd) naheffen en aftrek van voorbelasting verlenen voor de btw op kosten. Dit recht op aftrek kan niet op formele gronden geweigerd worden. Meldt u zich pas nu aan als btw-ondernemer, dan kan de Belastingdienst u hiervoor beboeten. Zij kan u daarentegen niet het recht op aftrek onthouden.

Arrest

Wij verwachten binnenkort over dezelfde problematiek een arrest van ons hoogste rechtscollege van Nederland: de Hoge Raad. Uiteraard zijn wij erg benieuwd of het oordeel van de Hoge Raad aansluit bij de uitleg die wij geven aan de uitspraak van het Hof.

Heeft u zonnepanelen aangeschaft tussen 2012 en 1 april 2013 en de aanschaf-btw nog niet teruggevraagd? Neem contact op met onze btw-adviseurs om de mogelijkheden te bepalen.

Wilt u meer weten over btw bij aanschaf van zonnepanelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan