De zelfstandigenaftrek: zo werkt het

9 juli 2020
Artikel

De overheid wil het aantrekkelijk maken om te gaan ondernemen. Daarvoor zijn verschillende ondernemersfaciliteiten in het leven geroepen. De zelfstandigenaftrek is een van die faciliteiten. Onlangs heeft de Belastingdienst een zogenaamde handreiking hierover uitgebracht. Wij bespreken de aandachtspunten en leggen de consequenties hiervan uit.

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
ondernemer aan het werk

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek, moet u als ondernemer voldoen aan twee voorwaarden. Ten eerste moet u ondernemer zijn voor de Wet inkomstenbelasting. Ten tweede moet u voldoen aan het urencriterium.

U kwalificeert zich als ondernemer voor de inkomstenbelasting als uw ondernemersactiviteiten zich afspelen in het economisch verkeer, waarbij u winst beoogt én redelijkerwijs kunt verwachten.  Dit wordt ook wel bron van inkomen genoemd. Spelen uw activiteiten zich af binnen de hobby- of familiesfeer? Dan is er geen sprake van bron van inkomen en bent u géén ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Daarnaast moet u voldoen aan het urencriterium en het zogenoemde grotendeelscriterium. U voldoet aan het urencriterium, wanneer u gedurende een kalenderjaar ten minste 1.225 uren besteedt aan uw onderneming. Ook de uren voor het bijhouden van uw administratie vallen hieronder. Het grotendeelscriterium houdt in, dat u ten minste 50% van uw tijd aan de onderneming moet besteden. Dit grotendeelscriterium is van toepassing, wanneer u naast uw eigen onderneming ook andere werkzaamheden verricht of bijvoorbeeld in loondienst werkt.

Door de coronacrisis kunt u in 2020 misschien niet voldoen aan het urencriterium. En dan zou u geen gebruik mogen maken van de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst heeft daarom het urencriterium versoepeld. Voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 geldt er een goedkeuring. U mag er in die periode van uitgaan dat u ten minste 24 uur per week aan uw onderneming heeft besteed. Ook als u dat niet werkelijk heeft gedaan.

Hoogte van de aftrek

De hoogte van de zelfstandigenaftrek is een vast bedrag. Vanaf 1 januari 2019 is de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 7.280 tot uiteindelijk € 5.000 in 2028. In 2020 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 7.030. Let op! De zelfstandigenaftrek kan niet meer bedragen dan de winst voor de ondernemersaftrek. Deze beperking is overigens niet van toepassing als u in aanmerking komt voor de startersaftrek. Dit is het geval in de eerste drie jaren van uw ondernemerschap.

Ontwikkelingen

Vanaf 1 januari 2020 is de eerste afbouw van de zelfstandigenaftrek in werking getreden. Is uw inkomen hoger dan € 68.507? Dan is de afbouw van de zelfstandigenaftrek gesteld op 3,5%. Dit betekent dat wanneer u in 2020 een inkomen heeft van meer dan € 68.507, het tarief van de inkomstenbelasting 49,50% is. In dat geval kunt u de zelfstandigenaftrek in 2020 voor maximaal 46% toepassen.

Achteraf uren registreren

Recent deed de Rechtbank Noord-Holland een uitspraak over het urencriterium van de zelfstandigenaftrek. De rechtbank oordeelde dat een achteraf aangeleverde globale urenregistratie onvoldoende was om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst wijst de achteraf opgemaakte urenregistratie, in de lijn van de rechtbank-uitspraak, dan ook af omdat een urenregistratie duidelijk en inzichtelijk moet zijn en onderbouwd met bewijsstukken.

Wij adviseren u daarom om verrichte werkzaamheden vooraf bij te houden, inclusief de aantal uren die deze werkzaamheden u hebben gekost. Uit de urenregistratie moet duidelijk blijken aan welke werkzaamheden de uren zijn besteed. Daarnaast is het belangrijk om met de uren die u besteedt aan uw ondernemingsactiviteiten, omzet voor ogen te hebben.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over de zelfstandigenaftrek? Onze fiscale adviseurs helpen u graag. Neem contact op met Nico van der Ende, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561326 of stuur Nico een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan