De verschillende partijen bij bedrijfsovername

14 juni 2023
Artikel

Bij een toetreding tot een samenwerkingsverband (zoals vennootschap onder firma) of een bedrijfsovername houdt u rekening met uw familieleden, maar ook met enkele externe partijen. We zetten de aandachtspunten voor u op een rij.

Marc Thomaes
Neem contact op met:
Marc Thomaes Senior relatiemanager
De verschillende partijen bij bedrijfsovername

Externe partijen

Met bepaalde externe partijen gaat u eerst in gesprek voordat u daadwerkelijk kunt starten met een toetreding tot een samenwerkingsverband of een bedrijfsovername. Is het gebruik van de hoeve en/of de landbouwgrond via een regulier pachtcontract geregeld en staat de tenaamstelling alleen op naam van één van de ouders? Overleg dan eerst met de verpachter. De verpachter geeft aan welke informatie u moet verstrekken.

Een andere externe partij is vaak een bank. Bij toetreding of uittreding van één of meer vennoten moet de tenaamstelling van de kredietovereenkomst worden aangepast. Hiervoor zal de externe financier een aantal voorwaarden stellen. Ons advies: informeer de bank vooraf bij een toetreding tot een samenwerkingsverband. De bank kan via de Kamer van Koophandel (KvK) wijzigingen inzien. Denk bij een bedrijfsovername goed na over de financieringsopzet van de overnamesom inclusief uw toekomstplannen.

Betrek uw familieleden bij de bedrijfsovername

Naast de hiervoor genoemde externe partijen is ons advies om bij het overnameproces ook tijdig de familieleden te betrekken die het landbouwbedrijf niet zullen overnemen. Maar op welk moment is dat? Direct bij het toetreden tot een samenwerkingsverband. In een vof-akte worden immers afspraken gemaakt over de looptijd, de inbreng, het einde van de overeenkomst, het recht van voortzetting, een verdelings- en overnemingsbeding, de waardering en een vervreemdingsbeding. Uittreden is meestal bij leven, maar het komt ook voor dat één van de vennoten eerder komt te overlijden. Bij een overlijden van één van de vennoten worden de gemaakte afspraken in de vof-akte uitgevoerd. Deze akte is een overeenkomst, die door alle vennoten wordt getekend. Wilt u deze wijzigen? Dan moeten alle vennoten hiervoor tekenen.

Testament opstellen

Bij het toetreden tot een samenwerkingsverband, adviseren wij om ook een testament te laten opstellen. Een testament is een persoonlijk document dat alleen door uzelf wordt getekend. Uw testament worden geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Als er bij een overlijden een verklaring van erfrecht moet worden opgesteld, vraagt de notaris het laatst bekende testament op bij het Centraal Testamentenregister.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of advies over een bedrijfsoverdracht? Neem contact op met Marc Thomaes, senior relatiemanager, via telefoonnummer 0115-677637 of stuur hem een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marc
Marc Thomaes
Senior relatiemanager
Bel
0115-677637
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu