De sector zakelijke dienstverlening in 2019

15 februari 2019
Artikel

De sector zakelijke dienstverlening groeit dit jaar naar verwachting minder snel. Het hoge vertrouwen van zakelijke dienstverleners stabiliseert en personeel vinden blijft lastig. Dit zijn de belangrijkste vooruitzichten voor de sector zakelijke dienstverlening in 2019.

man en vrouw in gesprek

Zakelijke dienstverlening groeit minder snel

Naar verwachting groeit de zakelijke dienstverlening in 2019 met 3,5%. De bedrijfsinvesteringen en de economie groeien minder hard dan vorig jaar. Desondanks is de toename nog altijd goed voor een flinke volumegroei. Voor het zesde jaar op rij is de groei van de zakelijke dienstverlening hoger dan die van het bruto binnenlands product (bbp). Bovendien hebben zakelijke dienstverleners minder last van mogelijke effecten van de Brexit omdat ze binnenlands georiënteerd zijn.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen is nog steeds hoog. De ontwikkeling in de laatste kwartalen van vorig jaar wijst er echter op dat het vertrouwen na stabilisatie zal afnemen. Zo geeft eind 2018 een op de zeven ondernemers aan dat het economisch klimaat is verbeterd, tegen bijna een op de vijf eerder in 2018.

Personeel vinden blijft lastig

Een kwart van alle ondernemers verwacht het personeelsbestand in 2019 te willen uitbreiden. Het vinden van geschikt personeel blijft echter nog steeds lastig. Dit belemmert meer dan een derde van de zakelijke dienstverleners in hun groei. Vergeleken met een jaar eerder kwamen er in het derde kwartaal van vorig jaar 26.000 banen bij. Hierin is de banengroei via de uitzendbranche van personeel dat via uitzenders bij andere sectoren werkt, niet meegenomen.

Branches met hoogste omzetgroei

De branches met de naar verwachting hoogste omzetgroei in 2019 binnen de zakelijke dienstverlening zijn:

1.    Organisatieadviesbureaus
2.    Design, fotografie, vertaalbureaus
3.    Flexbranche

De flexbranche behoorde vorig jaar tot de snelst groeiende branches. Binnen de branche is echter een verschuiving te zien van uitzenden naar werving en plaatsing voor werk van langere duur. De groei valt hierdoor in 2019 lager uit. 

De met de huizenmarkt verbonden branches (bijvoorbeeld notariskantoren) zullen minder hard groeien door een verwachte daling van woningtransacties.

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan