De reisbureauregeling in de btw: lucratief en complex

5 september 2020
Artikel

De reisbureauregeling in de btw kan een interessante regeling zijn voor ondernemers die reizen aanbieden aan particulieren en daarbij reisonderdelen inkopen bij andere ondernemers. De regeling is lucratief  omdat u ‘slechts’ btw betaalt over uw winstmarge en niet over uw totale verkoopprijs. Het te betalen btw-bedrag is daarmee lager en uw eigen winstmarge hoger. Als uw onderneming (incidenteel) actief is in de reis-, personenvervoer- en recreatiesector, dan is het van belang dat u goed op de hoogte bent van de kansen en risico’s van de reisbureauregeling. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Wereldbol met vlaggen

Lucratief, maar complex

De reisbureauregeling kan lucratief zijn. Dat betekent echter niet dat de regeling eenvoudig is. Integendeel. Met name als uw aangeboden reis plaatsvindt in/verloopt in/door/via het buitenland of als u delen van uw reis (zoals ticket of hotelkamer) inkoopt bij een ‘buitenlandse’ ondernemer, wordt het complex.

Mag u de reisbureauregeling toepassen? Zo ja, waarover? Welk btw-tarief moet u toepassen en waarover? Welke btw op kosten mag u aftrekken en welke kosten trekt u inclusief btw af? Hoe moet u vergoedingen splitsen bij een pakketreis en -prijs? In welk land moet btw worden betaald? Gelet op de complexiteit en de kans op het maken van fouten, raden wij u aan om tijdig te schakelen met een specialist. Zo voorkomt u problemen met de Belastingdienst. 

Wat is de reisbureauregeling? 

U kunt als ondernemer de reisbureauregeling toepassen als u op eigen naam een reis aanbiedt, waarbij u een deel van de reis inkoopt bij een andere ondernemer, zoals een hotelovernachting, vervoer, excursie, begeleiding bij en organisatie van activiteiten of reisadvies. De reisbureauregeling geldt alleen voor de door u ingekochte reisonderdelen en niet voor uw eigen prestaties. Dat betekent dat de vergoeding gesplitst moet worden: het deel waarover ‘volledig’ btw wordt berekend (uw eigen prestaties) en het deel dat u bij andere ondernemers inkoopt (btw op over winstmarge). 

De staatssecretaris verduidelijkt in een nieuw besluit de begrippen ‘reisbureau’ en ‘reisdienst’ en ‘eigen prestatie’. 

Vakantie- en bungalowpark - campings - hotels

Vakantie- en bungalowparken en hotels krijgen in het besluit een verduidelijking onder welke voorwaarden zij bij de door)verhuur van een vakantiewoning  wel/niet de reisbureauregeling mogen toepassen. 

Bemiddeling bij reisdiensten

Verzorgt u de reis niet zelf, maar bemiddelt u bij (het totstandkoming van) de reis? Dan geldt de reisbureauregeling niet. U betaalt dus btw over uw vergoeding en niet enkel over uw winstmarge. De Staatssecretaris heeft (geprobeerd) om de btw-gevolgen te vereenvoudigen. De ondernemer die bemiddelt sluit dan aan bij de ‘btw-kwalificatie’ van het reisbureau (waarvoor wordt bemiddeld).  

Voorbeeld
Een ondernemer bemiddelt tussen een reiziger en een Nederlands reisbureau bij de verkoop van een reis naar Canada. Het reisbureau licht het reisagentschap in over het btw-tarief dat van toepassing is op de reis. Stel dat gedeeltelijk het 21%-tarief van toepassing is en gedeeltelijk het 0%-tarief. Het reisdeel dat buiten de EU plaatsvindt is immers belast met 0% btw. Het reisagentschap zal dan de bemiddelingsvergoeding met 21% belasten voor zover de vergoeding kan worden toegerekend aan het reisdeel binnen de EU. De vergoeding zal daarnaast belast zijn tegen 0% voor zover deze is toe te rekenen aan het reisdeel buiten de EU.

Reizen per boot of vliegtuig

De Staatssecretaris heeft goedgekeurd dat het 0%-tarief geldt over het deel van het personenvervoer per boot of vliegtuig dat binnen de Europese Unie (EU) plaatsvindt als de plaats van vertrek of bestemming buiten de EU ligt. Let op, hier zijn voorwaarden aan verbonden. 
In sommige gevallen wordt ook het reisdeel dat binnen de EU plaatsvindt, belast met 0%. Het moet dan in ieder geval gaan om personenvervoer per vliegtuig of boot waarbij de plaats van vertrek of bestemming buiten de EU ligt. In het nieuwe besluit heeft de staatssecretaris vastgelegd dat het 0%-tarief alleen van toepassing is op ‘reisdiensten’ zoals bedoeld in de reisbureauregeling. 

De reisbureauregeling is een lucratieve, maar complexe regeling. Voorkom problemen met de Belastingdienst en benut uw kansen. Neem voor vragen of advies over het toepassen van deze regeling contact op met één van onze belastingadviseurs

Meer weten?

Wilt u meer weten over de regels, kansen en risico's rondom btw? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan