'De overheid mag onrechtvaardig zijn?’

8 mei 2017
Blog

De overheid wil dat de belastingheffing naar draagkracht wordt gedragen en de lasten evenredig worden verdeeld. Dat dit in sommige gevallen pijn doet, moeten we op de koop toe nemen. ‘Leuker kunnen we het niet maken’ is de slogan. Dat veel mensen de handelswijze van de fiscus als onrechtvaardig ervaren, vergeet men gemakshalve, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld. 

 

Portretfoto van Patrick de Jong
Geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
handtekening

De fiscale partner van een belastingplichtige met een positief inkomen krijgt onder voorwaarden een niet-benut deel van zijn/haar heffingskortingen uitbetaald. Drie jaar later heeft de belastingplichtige een negatief inkomen en wordt dit verlies verrekend met het positieve inkomen van drie jaar daarvoor. Na deze verliesverrekening bedraagt het inkomen van de belastingplichtige nihil. Als gevolg hiervan vordert de Belastingdienst het bedrag aan uitbetaalde heffingskortingen bij de fiscale partner terug. Bij deze navordering brengt de Belastingdienst minimaal 4% belastingrente in rekening. 

Onrechtvaardig?

De belastingplichtige krijgt door de verliesverrekening het bedrag aan belasting dat hij aanvankelijk betaalde over zijn inkomsten, terug. Echter, bij deze terugbetaling vergoedt de Belastingdienst geen belastingrente. De belanghebbende vond dit onrechtvaardig en legde dit voor aan de rechter. Rechtbank Zeeland-West-Brabant is van oordeel dat de Belastingdienst in dergelijke situaties rechtvaardig handelt.

Opheldering over belastingrente vereist?

Recent vroeg de Tweede Kamer om opheldering over hoe de Belastingdienst omgaat met de rente die zij heft en wanneer zij deze rente vergoedt bij te veel of te weinig betaalde belasting. Voor de inkomstenbelasting geldt een percentage van 4% en voor de vennootschapsbelasting 
van 8%.

De Belastingdienst kent geen formeel beleid voor het vergoeden van rente. Hierdoor vergoedt de Belastingdienst minder snel rente aan belastingplichtigen die in het verleden te veel belasting hebben betaald en dit terugkrijgen. Wel brengt de Belastingdienst altijd rente in rekening als er te weinig belasting is betaald.
Inmiddels stelden verschillende partijen de staatssecretaris de vraag of hij bereid is onder dergelijke omstandigheden beleid te maken voor het vergoeden van rente door de Belastingdienst. We wachten de reactie van de staatssecretaris met spanning af. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan