De chaos blijft, wen er maar aan

17 maart 2023
Blog

Corona ging, de energiecrisis kwam en zo gaat dat maar door. Momenteel viert de inflatie hoogtij. De politieke situatie is uiterst onzeker. Wat komt er op ons af qua lastenverzwaring vanwege duurzaamheidsbeleid?

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Werknemers plukken tomaten

Wordt alles ooit weer normaal? Ik ben bang van niet. Het nieuwe normaal is dat de chaos blijft. Ondernemen met chaos dus, wen er maar aan. Nu hoor ik vaak van ondernemers dat de tuinbouwsector al vele stormen overleefde. Dat klopt, deze sector is enorm weerbaar! Ondernemers zoeken steeds weer oplossingen om verder te kunnen en passen deze vaak succesvol toe. Een enorme prestatie!

Wat er het afgelopen jaar gebeurd is, toont wel het karakter van de tuinbouwondernemer. Er werd enorm veel geïnvesteerd in onder andere ledbelichting, scholing voor het nieuwe telen, boilers en extra schermdoeken. Sommige ondernemers maakten drastische keuzes voor bijvoorbeeld minder of niet belichten of zelfs helemaal stoppen met het bedrijf.

Krimp in de primaire sector

Ik was er altijd van overtuigd dat de sector zo veerkrachtig is dat ze elke crisis benut om er beter uit te komen. Deze overtuiging begint nu wel af te zwakken. Ik voorzie een krimp in de primaire sector. De problemen volgen elkaar te snel op en zijn veel groter dan in het verleden. Mochten de energieprijzen verder dalen, dan lijken extra belastingen weer roet in het eten te gooien. De arbeidskrapte neemt niet af en de mechanisatie gaat niet snel genoeg. Toeleveranciers richten zich steeds meer op het buitenland, waar nog wel groei is. Hierdoor is ons veelgeprezen cluster niet meer compleet. Onze toeleveranciers innoveren immers steeds meer voor die buitenlandse markten. 

Het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen blijft afnemen totdat bepaalde teelten niet meer kunnen of te duur worden.

Door de problemen in Nederland werd de productie in Afrika en Zuid-Europa direct opgeschaald, waardoor de concurrentie toenam. Nu was het toevallig koud in Zuid-Europa, wat ook daar voor krapte zorgde, maar dat is natuurlijk niet elk jaar zo. Door onze aanpassingen in de teeltstrategie wordt onze aanvoerfilm onregelmatiger, met ongewenste pieken in het voorjaar tot gevolg.

Toekomst voor de tuinbouwsector

Gewoonlijk ben ik positiever van aard, maar nu voorzie ik een krimp die doorzet. Uiteraard heeft de tuinbouwsector nog een toekomst. Helaas wel met steeds minder ondernemers, maar ook met minder areaal en productie. De toekomst is voor de echte chaosliefhebbers. Gelukkig zie ik die ondernemers volop in de sector, maar niet iedereen kan hiermee omgaan.

Mocht u een compagnon of een goede rechterhand zoeken, zorg dan dat hij/zij chaosminnend is en niet chaosmijdend: iemand die ervan geniet om van chaos een nieuwe renderende structuur te maken en zich alweer verheugt op de volgende chaos.

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Wilt u hier eens over sparren? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu