De bv: houvast in onzekere tijden

13 april 2022
Artikel

Dat we door de coronacrisis en de Russische invasie in Oekraïne momenteel in onzekere tijden zitten, is duidelijk. Helaas kunnen we de toekomst en daarmee verdere kostenstijgingen niet voorspellen. Maar u kunt wel zorgen dat u goed voorbereid bent.

Portretfoto van Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
kippen

Voedselzekerheid is tegenwoordig een veelgehoord begrip. Als gevolg daarvan stijgen de opbrengstprijzen. In steeds meer situaties wordt de opbrengstprijs gekoppeld aan de voerprijs, om te voorkomen dat pluimveehouders niet opzetten en er tekorten ontstaan.

Inzicht in voerwinst

Om een inschatting te maken voor het resultaat in 2022, is hierdoor het inzicht in de voerwinst nóg belangrijker dan andere jaren. Een glazen bol hebben we normaal al niet, laat staan in deze onzekere tijden. De gerealiseerde voerwinst in beeld brengen, is goed te doen en voor de korte termijn prognosticeren lukt ook nog wel. Voor de middellange termijn (lees: rest van het jaar) wordt het al lastiger.

Ondernemers gebruiken vaak een inschatting van het resultaat van dat jaar om te bepalen of de huidige bedrijfsstructuur nog bij hun onderneming past. Het gaat dan om fiscale overwegingen. Mochten de voerwinsten structureel stijgen, dan kan dit een reden zijn om te herstructureren.

Opbrengstprijzen

Het kan echter ook de andere kant opgaan. Wat gebeurt er als de opbrengstprijzen de stijging van de voerprijzen (en overige kostenstijgingen) niet meer compenseren? U heeft er als ondernemer weinig tot geen invloed op, maar is er in dat geval voldoende kasstroom en is er een buffer aanwezig om alle inkoopfacturen te betalen? Ook al handelt u naar eer en geweten, er is een risico dat een langdurige situatie ervoor zorgt dat uw onderneming structureel in de problemen komt.

In het ergste geval leidt dit tot een faillissement. In de media verschijnen al verschillende noodkreten over verwachte faillissementen bij mkb-bedrijven. Tegelijk met het veiligstellen van de voedselzekerheid, zijn er voorstellen van de minister om een vleestax in te voeren. En dan hebben we nog te maken met de stikstofproblematiek. In hoeverre is er voldoende draagvlak te voorkomen dat agrarische ondernemingen failliet gaan tijdens de huidige onzekere tijden? En als u dit overkomt, dat wilt u toch ook niet uw hele hebben en houden, waar al generaties lang hard voor is gewerkt, meegaat in een faillissement? U wilt liever uw privévermogen afscheiden van uw ondernemingsvermogen.

Kies voor zekerheid

Zoals gezegd: een glazen bol hebben we niet. U kunt echter wel kiezen voor zekerheid. Enerzijds om een mogelijke belastingheffing te beperken, anderzijds om juridische redenen. In beide gevallen kan een bv-structuur de gewenste oplossing bieden. U kunt in 2022 nog herstructureren, waarbij u zelfs uw onderneming fiscaal met terugwerkende kracht naar 1 januari 2022 in de bv-structuur kunt inbrengen. Hierbij gelden een aantal voorwaarden en strikte deadlines, waar onze belastingadviseurs u graag meer over vertellen.

Neem voor meer informatie of advies contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu