De buurman aan zet!?

23 november 2016
Blog

Het sectorplan voor de melkveehouderij is op hoofdlijnen bekend. En hoewel al heel lang duidelijk is dat het aantal koeien zal moeten dalen, heeft de concreetheid van deze plannen in een paar dagen al volop tot discussie geleid.

Portretfoto van Ineke Couwenberg
Geschreven door:
Ineke Couwenberg Marktmanager agro
Melkkoeien in de wei

Er is nog geen absolute duidelijkheid, wel veel dilemma’s... Of zijn het geen dilemma’s? Het is voor de agrarische ondernemer van de toekomst wel duidelijk wie er gaat zorgen dat het aantal koeien in Nederland gaat dalen en de derogatie behouden blijft. Namelijk de buurman!

Er is een ondernemer die zijn bedrijf wil doorontwikkelen. Hij heeft geïnvesteerd in een nieuwe stal en met zijn huidige aantal koeien heeft hij een te hoge kostprijs. Om op termijn rendabel te kunnen werken moet zijn kritieke opbrengstprijs dalen en dat kan door meer te gaan melken. Uitbreiden, dat is de door hem uitgezette koers voor de toekomst.

En nu is de situatie ineens acuut geworden. Hij heeft twee keuzes:

  • Hij vermindert zijn veestapel. De ingezette koers wordt even opgeschort. Met minder koeien wordt er zo weinig mogelijk melk geproduceerd, die met een korting op de opbrengstprijs moet worden geleverd. Dit betekent natuurlijk dat met zijn huidige kostprijs geen geld verdiend wordt in 2017. 
  • Hij gaat gewoon door. Het verleden heeft geleerd dat gewoon doorgroeien uiteindelijk altijd het meest heeft opgeleverd. De overheid is niet betrouwbaar en zal dat ook nooit worden. Het doorzetten van zijn geplande groei betekent meer dieren en meer melk ten opzichte van zijn referentiehoeveelheid. De melk moet misschien wel tegen een minimale opbrengst afgeleverd worden, maar de koeien zijn er. 

Laten we aannemen dat in beide situaties het verlies even groot is. Blijft het dan de buurman die aan zet is of gaat de ondernemer zelf verantwoordelijkheid nemen om de sector overeind te houden? 

En wat is de rol van de adviseurs? Uiteraard neemt de ondernemer zelf de beslissingen, maar hij legt wel zijn oor te luisteren in zijn omgeving. Hij is gewend dat zijn adviseurs er zijn om de mazen in de wet te vinden, de grenzen op te zoeken en scherp te adviseren. Maar komt er niet een moment dat je als adviseur niet alleen moet zeggen wat de ondernemer graag wil horen. Is dit niet de tijd waarin we mogen verwachten dat adviserend agrarisch Nederland zich zelf de spiegel voor durft te houden. 

Vertegenwoordigers van de  hele sector hebben hun nek uitgestoken om de derogatie te redden, de fosfaatrechten met een kringloopwijzer als oplossing dichterbij te brengen en zo de sector in 2018 toekomstbestendig te maken. Niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat dit de enige nog haalbare oplossing was. Wordt het dan niet tijd dat de erfbetreders ook een stap zetten? 

Ik had deze week een verjaardagsfeest. Ik kon daar aan niemand uitleggen waarom ondernemers in de agarische sector denken dat hun problemen door anderen opgelost moeten worden. 

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de melkveehouderij? Neem contact op met Ineke

E-mail Ineke
Portretfoto van Ineke Couwenberg
Marktmanager agro
Bel
013-4647127
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan