De belangrijkste btw-wijzigingen op internationaal gebied

21 september 2021
Artikel

Een overzicht van de belangrijkste internationale btw-jurisprudentie en beleidsbesluitwijzigingen in 2021.

Portretfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Belastingadviseur
Vlaggenmasten met vlaggen van alle landen in de EU

Btw-regels voor internationale e-commerce

Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor ondernemers die (online) goederen verkopen aan consumenten in andere Europese landen. Het maakt daarbij niet uit of de goederen van binnen of buiten de Europese Unie afkomstig zijn. 

Besluit heffing omzetbelasting vaste inrichtingen geactualiseerd

Een vaste inrichting vormt een heffingspunt voor btw-doeleinden. Het is dus belangrijk om vast te stellen of er in Nederland of in het buitenland sprake is van een vaste inrichting. Dit beleidsbesluit geeft een toelichting op de aspecten die relevant zijn bij de (vaststelling van een) vaste inrichting. 

Aanvulling voorraad op afroep ‘Quick Fixes’ Brexit

Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk ook voor btw-doeleinden géén onderdeel meer van de Europese Unie. De Brexit heeft daarmee ook gevolgen voor de btw-regeling voor voorraad op afroep. In aanvulling op het besluit ‘Quick Fixes’ wordt aangegeven welke situaties zich door de Brexit kunnen voordoen en hoe daarmee moet worden omgegaan. In de aanvulling worden ook een aantal goedkeuringen verleend. 

Overige uitspraken Hof van Justitie

Naast de actualisering van het besluit omtrent de vaste inrichtingen en de aanvulling op de regeling voorraad op afroep zijn er nog een aantal uitspraken gedaan door het Hof van Justitie die gevolgen hebben voor de btw op internationaal gebied. 

Meer informatie of advies

Heeft u vragen over de genoemde besluiten en arresten en de gevolgen hiervan voor uw onderneming? Neem contact op met Anne Kin, belastingadviseur bij ABAB International, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Bekijk alle wijzigingen in de btw uit het Belastingplan 2022.

Wilt u meer weten over de btw-wijzigingen op internationaal gebied? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan