Crisismanagement: bereid uw personeel voor

30 augustus 2022
Blog

U heeft als ondernemer goede jaren achter de rug en krijgt nu te maken met hoge energieprijzen en hoge inflatie. Is hard en snel ingrijpen op dit moment nodig? Het is in ieder geval handig om voorbereid te zijn op dergelijke scenario’s. Ook uw personeel mag weten dat er mogelijk fors ingegrepen moet worden.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Personeel tuinbouw

Veel glastuinbouwbedrijven zullen de komende winter minder of niet produceren. Is uw managementteam niet te groot als de omzet fors gaat dalen? Is de kennis van uw personeel wel voldoende om met een minimum aan energie toch verantwoord te telen? Hoe zit het met de flexibiliteit van uw organisatie als u snel moet schakelen? Is er wel genoeg aandacht voor uw klanten die steeds meer moeite krijgen om uw product voor een goede prijs te slijten?

Efficiënter werken en kostprijsverlagend investeren

De eerste reorganisaties zijn een feit! Nog efficiënter werken is een must om de kostprijsstijging enigszins af te remmen. Bepaalde geplande investeringen moeten wijken voor kostprijsverlagende investeringen. Allemaal zaken die snelheid, flexibiliteit en daadkracht vragen. U heeft hier wel ervaring mee, maar vergeet niet ook uw personeel mee te nemen in deze wispelturige tijden. Bereid hen voor op snelle en onvoorspelbare wijzigingen in beleid. Neem hen mee in uw gedachtegang zodat zij beter zijn voorbereid als er daadwerkelijk gehandeld wordt.
Ik herinner me een ondernemer die dit in de vorige crisis deed met zijn gehele team. Hij riep het personeel bij elkaar en sprak zijn zorgen en gedachten uit. Ook gaf hij aan dat hij wilde vechten om het bedrijf te behouden, inclusief het gehele team! In eerste instantie reageerde het personeel geschokt, daarna volgde begrip. Uiteindelijk resulteerde dit in een sterker team dat meer verantwoordelijkheid nam en meer plezier en trots ervaarde.

Stroomversnelling

Het is niet altijd leuk om zo te moeten handelen. Toch ontstaan er onder druk ook vaak dingen die onder normale omstandigheden niet zouden gebeuren. Zo zijn er bedrijven die zonder winstderving tientallen procenten energie wisten te besparen, omdat de energieprijzen maar blijven stijgen. Andere ondernemers kiezen ervoor hun producten nu wel in de winter in een zuidelijk land te telen. Door de huidige stand van zaken komen duurzaamheidsinvesteringen in een stroomversnelling. Ook krijgt u zo duidelijkheid over welke personeelsleden echt voor het bedrijf gaan en wie door de mand vallen. Allemaal bijvangst van crisismanagement. Never waste a good crisis!

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Wilt u hier eens over sparren? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over crisismanagement? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu