Crisisberaad

28 maart 2023
Blog

U kunt te maken krijgen met allerlei onverwachte gebeurtenissen die een enorme impact hebben op uw bedrijfsvoering. Hoe kunt u voorkomen dat uw onderneming in de problemen komt door een onverwachte gebeurtenis?

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Crisisberaad

In de glastuinbouw hebben we nogal eens te maken met schade door storm of hagel. In de vollegrondstuinbouw is de invloed van natuurgeweld nog veel groter. Tegenwoordig gaat het niet alleen meer om het herstellen van de schade, maar ook om het behoud van de klantrelatie als u tijdelijk niet of minder kunt leveren. De invloed van uw machinepark op uw bedrijfsvoering is enorm.

Risico’s en continuïteit

Ziektes in bepaalde teelten kunnen catastrofaal zijn voor uw continuïteit. Uitval van uw personeel heeft grote gevolgen. Plotselinge kostenstijgingen kunnen een rendabele teelt in een mum van tijd verliesgevend maken, zoals we nu zien met de hoge energieprijzen. Er kan ook iets met uzelf gebeuren, met alle gevolgen van dien. Deze opsomming is niet bedoeld om uw stemming te verpesten, maar om risico’s te managen. Door in kaart te brengen waar de risico’s liggen en wat de impact ervan is, kunt u gericht actie ondernemen.

Op veel vlakken is dat in de tuinbouwsector goed georganiseerd. Bedrijven zijn vaak goed verzekerd. Toch is het goed uw verzekeringsportefeuille om de paar jaar eens goed door te nemen, eventueel met een andere maatschappij. In een noodopvolgingsplan kunt u de risico’s in kaart brengen met de daarbij behorende acties. Is er een opvolger voor uw bedrijf? Dan kan hij/zij daar een grote rol in spelen. De ervaring leert dat het ontwikkelproces van de overnamekandidaat enorm versnelt door hiermee bezig te zijn. Er wordt nagedacht waar de risico’s liggen en of die risico’s wel acceptabel zijn. Soms leidt dit tot andere teeltkeuzes. Tijdens zo’n traject worden bijvoorbeeld ook draaiboeken van de verzekeringsmaatschappij gelezen en komen ondernemers soms tot de conclusie dat de voorbereiding op een ramp onvoldoende is.

Adviesraad

Wie bestuurt het bedrijf als u als ondernemer uitvalt? U kunt bijvoorbeeld eens nadenken over het instellen van een adviesraad die in normale tijden alleen advies geeft, maar in noodsituaties het bedrijf (tijdelijk) kan besturen. Dit klinkt misschien als een zwaar instrument dat alleen geschikt is voor grote bedrijven, maar in de praktijk blijkt een adviesraad heel praktisch en betaalbaar, ook voor kleinere bedrijven.

In normale omstandigheden heeft u met een adviesraad mensen om u heen die structureel meekijken en meedenken met uw bedrijfsvoering. Een klankbord, terwijl u zelf de beslissingen neemt. In noodsituaties beschikt u over mensen die uw bedrijf kennen en (tijdelijk) kunnen runnen. U kunt de adviesraad ook een formeler karakter geven in de vorm van een stichting administratiekantoor (STAK). Zo borgt u onder andere continuïteit qua bestuur.

Crisisberaad: u weet nooit wanneer dit echt nodig is. Door mogelijke calamiteiten nu al in kaart te brengen, bent u voorbereid op een eventuele crisis en zal de impact minder groot zijn.

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Wilt u zich ook goed voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u zich ook goed voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu