Coronamaatregelen: steun- en herstelpakket 3.0

7 september 2020
Artikel

Het kabinet heeft besloten het noodpakket steunmaatregelen te verlengen om de Nederlandse economie en arbeidsmarkt in de coronaperiode te steunen. Tegelijkertijd worden de voorwaarden geleidelijk aangescherpt. Wij lichten toe welke maatregelen zijn verlengd en wat de voorwaarden en eventuele consequenties zijn voor uw bedrijf.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Neem contact op met:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Corona

Verlaging Invorderings- en belastingrente 

De tijdelijke verlaging van de invorderingsrente tot 0,01% wordt verlengd tot en met 31 december 2021. De belastingrente zal vanaf 1 oktober 2020 weer worden verhoogd tot 4%. Voor de vennootschapsbelasting is tot 31 december 2021 de belastingrente tijdelijk ook op 4% gesteld. Na deze datum zal de belastingrente in de vennootschapsbelasting weer 8% bedragen, net als vóór de coronacrisis. 

Uitstel van betaling

Ondernemers die door de coronacrisis in betalingsproblemen zijn gekomen, kunnen nog tot 1 oktober 2020 om bijzonder uitstel van betaling van belasting verzoeken bij de Belastingdienst. Wanneer u nieuwe betalingsverplichtingen niet kunt nakomen is het tot 1 oktober 2020 nog steeds mogelijk om een verzoek voor verlenging van eerder verleend uitstel te doen. Het verleende uitstel eindigt in alle gevallen op 31 december 2020. Per die datum eindigt ook het soepele beleid omtrent betaalverzuimboetes. Als u uitstel van betaling heeft gekregen tot 1 januari 2020 betekent dit bijvoorbeeld dat u de btw over het vierde kwartaal van 2020 in januari 2021 moet aangeven en betalen. Het uitstel van betaling is daarop niet meer van toepassing.

Reisaftrek

Werknemers kunnen in 2020 de reisaftrek voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer in de inkomstenbelasting toepassen alsof zij hun reispatroon van vóór de coronacrisis hebben voortgezet. Voorwaarde hiervoor is dat de reiskosten tijdens de coronaperiode zijn blijven doorlopen, bijvoorbeeld omdat een abonnement niet stopgezet kan worden.

Hypotheekrenteaftrek

De mogelijkheid om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden bij uitstel van hypotheekbetalingen wordt verlengd tot en met 31 december 2020. 

Tijdelijke vrijstelling btw

Voor medische hulpgoederen en het uitlenen van zorgpersoneel is eerder al een tijdelijke vrijstelling ingevoerd, evenals een btw-nultarief op mondkapjes. Deze tijdelijke maatregelen blijven gelden tot en met 31 december 2020.

Loonheffingen

De mogelijkheid om bepaalde administratieve verplichtingen van nieuwe werknemers tot een later tijdstip uit te stellen, waaronder de identificatieplicht, blijft tot en met eind 2020 bestaan. Ook de soepelere regels voor het uitbetalen van onbelaste kostenvergoedingen worden verlengd tot en met 31 december 2020.

WBSO

Het tarief van de eerste schijf van de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) wordt in 2021 eenmalig verhoogd. De exacte verhoging zal op Prinsjesdag, 15 september, worden bekendgemaakt. Dit geldt zowel voor starters als voor niet-starters.

Financiële tegemoetkomingen

De tegemoetkoming voor loonkosten voor getroffen werkgevers, de zogenoemde NOW-regeling, wordt met negen maanden verlengd, verdeeld in drie periodes van drie maanden. Gedurende deze periode vindt een geleidelijke afbouw plaats, zodat werkgevers en werknemers meer tijd hebben om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. 

De Tozo-regeling, een financiële tegemoetkoming voor zelfstandigen, blijft ook negen maanden langer van kracht (tot en met 30 juni 2021). Anders dan in eerste instantie het geval was, geldt hierbij wel een vermogenstoets.  

De zogenoemde TVL-regeling, een belastingvrije tegemoetkoming voor de vaste lasten van mkb-ondernemingen, krijgt ook een nieuwe ronde. Het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden gaat omhoog naar € 90.000. De termijn van de verlenging is drie keer drie maanden, tot en met 30 juni 2021. In deze periode wordt de TVL-regeling geleidelijk afgebouwd.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van de coronacrisis of wilt u meer informatie? Onze experts helpen u graag. Neem contact op met Mark Broekhuizen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 040-2942626 of stuur Mark een mail. Ook kunt u contact opnemen met en van de collega's uit het specialistenteam. Dit team is speciaal samengesteld om antwoord te geven op vragen van ondernemers over ondernemen tijdens de coronacrisis. Vul het contactformulier hier in.

Wilt u meer weten over het herstelpakket? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan