Buitensporige verdienmodellen in zorglandbouw?

6 september 2021
Artikel

Recentelijk kwamen de verdienmodellen van zogenoemde zorgcowboys ter sprake in de media. Deze zorgboeren zouden buitensporige winsten maken ten koste van de zorg. Maar klopt dit wel?

Profielfoto Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
Zorgboerderij

Jan Popping, zelfstandig adviseur in de zorgmarkt en directeur van J.P. Adviesbureau BV. besloot hier verder in te duiken. Hij constateerde juist geen buitensporige verdienmodellen van zorgboeren, eerder het tegenovergestelde.

Resultaten onderzoek

Voor zijn onderzoek gebruikte Popping de jaarverslagen en DigiMV van zorginstellingen over het boekjaar 2019. Daarvan waren 649 zorgboeren verenigd in federaties. Zij behaalden een totale omzet van ruim € 106 miljoen: gemiddeld € 164.000 per aangesloten bedrijf. Deze boeren betalen hierover een vergoeding, maar halen ook extra opbrengsten uit overige zorg- of bedrijfsprestaties. Naast de boeren die verenigd zijn in federaties, zijn er 410 individuele zorgboeren in het onderzoek betrokken. Zij hebben een totale balanswaarde van € 269 miljoen en omzet van € 241 miljoen. De gemiddelde omzet per individuele zorgboerderij is ruim € 587.000.

Geen buitensporige verdienmodellen

De personeelskostenratio van zorgboeren ligt iets onder marktconform. Ook de gemiddelde loonkosten per werknemer liggen lager dan gebruikelijk in de zorgmarkt. De ‘doorsnee zorgboer’ met een eenmanszaak, maatschap of vennootschap maakt in 2019 een gemiddelde winst van € 59.600 per ondernemer. Volgens Popping duiden deze resultaten niet op buitensporige verdienmodellen, eerder het tegenovergestelde.

Reactie ABAB

ABAB doet soortgelijk onderzoek en werd voor het onderzoek om een reactie gevraagd. "Een zorgboerderij is van origine een bijzonder soort familiebedrijf en maakt een sterke ontwikkeling door. Zo is ABAB ook in deze branche meegegroeid", aldus Urban Luijkx, relatiemanager van ABAB. "Voor zorgboerderijen zijn er nauwelijks actuele kengetallen of bedrijfsvergelijkende cijfers. Deze publicatie is vooral interessant gezien de omvang en classificaties: dit zorgt voor meer representatieve benchmarks. De uitkomsten zijn grotendeels herkenbaar en sluiten goed aan bij onze eigen analyses. Onze 'zorglandbouwmonitor' is kleinschaliger en gedetailleerder en richt zich zowel op ondernemers met een zorgboerderij als hoofdactiviteit als op ondernemers bij wie dit een aanvulling is op hun bestaande bedrijf. Elk kwartaal bieden we onze klanten inzicht in bedrijfsvergelijkende opbrengsten en kosten, met als doel rendementsverbetering door bijsturing in de bedrijfsvoering. Uit onze praktijk blijkt zeker geen sprake van buitensporige verdienmodellen."

Meer weten?

Wilt u een zorgboerderij starten of meer weten over de zorglandbouwmonitor? Neem dan contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail

Wilt u een zorgboerderij starten of meer weten over de zorglandbouwmonitor? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu