Buitenlandse btw betaald? Wellicht krijgt u iets terug!

18 september 2023
Artikel

Heeft uw onderneming in 2022 buitenlandse btw betaald voor aankopen van goederen of diensten in een EU-lidstaat? Mogelijk komt u in aanmerking voor teruggave. Zorg dat u uw aanvraag vóór 30 september 2023 indient bij de Belastingdienst.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Vlaggetjes in verschillende Europese landen

Wanneer mag u buitenlandse btw terugvragen?

Om via de Nederlandse Belastingdienst btw terug te vragen uit een ander EU-land, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • In de betreffende lidstaat hoeft uw onderneming geen btw-aangifte te doen en/of betalen.
  • U gebruikt betaalde goederen of diensten voor activiteiten die recht geven op btw-aftrek.

    U kunt geen btw terugvragen als u geen ondernemer bent voor de btw of uitsluitend vrijgestelde goederen en diensten levert.

Waar moet u op letten?

Controleer uw facturen zorgvuldig op juistheid. Zijn ze duidelijk gescand en volledig? Enkele vragen die u zichzelf moet stellen zijn: is de buitenlandse btw terecht in rekening gebracht? Had de btw misschien naar u verlegd moeten worden? Heeft u producten zelf opgehaald en naar Nederland vervoerd of een buitenlandse auto aangeschaft met buitenlandse btw? Dit alles kan van invloed zijn op uw aanvraag.

Dien uw verzoek op tijd in

Verzoeken over in 2022 betaalde btw dienen uiterlijk op 30 september 2023 te worden ingediend. Aanvragen die later binnenkomen, kunnen door het desbetreffende EU-land worden geweigerd.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Onze belastingadviseurs hebben ruime ervaring in het succesvol terugvragen van buitenlandse btw. Heeft u in 2022 of gedurende 2023 buitenlandse btw betaald en wilt u hierbij deskundige hulp? Wij controleren vooraf uw facturen en geven u daar waar nodig tips en adviezen. Dit maakt de kans op afwijzing van de buitenlandse Belastingdienst uitermate klein.

Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan