Btw terugvragen bij zakelijk gebruik privéwoning

4 juni 2020
Artikel

De rechtspraak in de btw heeft met een recente uitspraak van het Gerechtshof weer eens laten zien dat u ook onzelfstandige ruimten in uw woning met btw kunt verhuren aan uw eigen onderneming (bv). Door de btw-belaste verhuur creëert u een recht op aftrek van btw en dus kunt u een ‘behoorlijk’ deel van de btw op de bouwkosten van uw woning en bouwgrond terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit terwijl de btw verder geen kostenpost vormt nu uw onderneming de btw kan aftrekken. 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
rekenmachine

Uiteraard is dan wel van belang dat u het gehuurde zakelijk gebruikt (voor btw-belaste doeleinden) van uw onderneming. Denkt u hierbij aan gebruik als kantoor, (bedrijfs- of server-)opslag, archief- en/of vergaderruimte. 

Btw-teruggaaf bouwkosten zakelijk gebruik ‘bedrijfswoning’

In de recente zaak voor het Gerechtshof ging het om de btw-belaste verhuur van een (onzelfstandige) zolderverdieping. De Belastingdienst wilde de teruggaaf van btw naheffen, omdat de btw-belaste verhuur van de zolderverdieping niet gelijktijdig inging met de feitelijke ingebruikname (sleuteloverdracht) van de woning. De Belastingdienst stelde dat de woning bij ingebruikname volledig voor privédoeleinden werd gebruikt en er dus geen recht (meer) bestond op aftrek van btw.

De intentie en uitvoering van het echtpaar om de zolderverdieping gereed te (gaan) maken en ook - inclusief gedeeltelijk gebruik van andere ‘verkeersruimten’ - daadwerkelijk te (gaan) gebruiken voor btw-belaste verhuur, bleek doorslaggevend voor de (uiteindelijke) teruggaaf van btw van 34% de in rekening gebracht btw. Het echtpaar had recht op een btw-teruggaafbedrag van € 32.612.

Dat de (belaste) verhuur pas later aanvangt dan de ingebruikname van de (rest van de) woning hoeft volgens het Hof geen beletsel te zijn om de btw op het zakelijk gebruik van de woning af te kunnen trekken. 

Kansen: btw-aftrek woning in de praktijk

Gebruikt u een deel van uw woning zakelijk voor uw onderneming? Bijvoorbeeld als kantoor of vergaderruimte?  Dat kunt u de btw op de nieuwbouwkosten deels terugkrijgen als u slim omgaat met de btw en daarbij ook rekening houdt met de valkuilen op dit gebied. U kunt namelijk niet ‘zomaar’ als directeur-grootaandeelhouder (dga) een onzelfstandige ruimte met btw verhuren aan uw bv. Een naheffingsaanslag van de Belastingdienst (met boete) ligt dan op de loer als u het niet goed regelt. Ook bij zakelijk gebruik voor uw vennootschap onder firma (vof) of maatschap gelden specifieke regels als u de btw wilt kunnen aftrekken.  

Met de recente jurisprudentie over teruggaaf van btw op bouwkosten en plaatsing van zonnepanelen kunt u de aftrek van btw zelfs vergroten. De Hoge Raad buigt zich nu over dit onderwerp. Ons advies hierbij is om tijdig uw recht op aftrek van btw uit te oefenen of bezwaar te maken tegen de betaling van btw op uw aangifte (exploitatie zonnepanelen) of zelfs btw terug te vragen op de bouwkosten van uw wat ‘oudere’ nieuwbouwwoning mét gelijktijdige plaatsing van zonnepanelen.  

Zakelijk gebruik onzelfstandige ruimte: vraag de btw terug 

U kunt onzelfstandige ruimten in uw privéwoning belast met btw verhuren aan uw bv of gebruiken voor uw vof of maatschap. De aftrek krijgt u niet zomaar. U moet als dga de zaken goed en tijdig regelen. Bij het zakelijk gebruik voor de vof of maatschap spelen weer andere elementen, zoals een goede vastlegging van het zakelijk gebruik.  

Naast de btw kunnen ook andere belastingen, zoals de inkomsten- en de vennootschapsbelasting een rol spelen.

Laat u vooraf goed adviseren door de btw-specialisten van ABAB over de (on)mogelijkheden om btw af te trekken bij zakelijk gebruik van uw privéwoning. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over btw terugvragen? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur,  via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan