Btw op zonnepanelen eenvoudiger terug te vragen

6 mei 2021
Artikel

Het proces om btw op zonnepanelen terug te vragen wordt vereenvoudigd. Bij een verwachte jaarlijkse omzet minder dan € 1.800 hoeft u zich binnenkort niet meer te registeren voor de btw en/of geldt de KOR automatisch. De btw-registratie wordt vrijwillig. Ook wordt het btw-teruggaafproces verder gedigitaliseerd. We zetten de veranderingen voor u op een rij.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Zonnepanelen in grasveld met windmolen.

Klachten en administratieve lasten

In Nederland zijn er momenteel meer dan 750.000 zonnepaneeleigenaren. Zij hebben veel klachten over de administratieve lasten en de lastige btw-regels en processen.

Het terugvragen van btw, met name in combinatie met de gewijzigde kleineondernemersregeling (KOR) per 2020, blijkt in de praktijk erg lastig. De Belastingdienst krijgt dan ook regelmatig klachten over het registratie- en aangifteproces. Als er een vergissing of fout wordt gemaakt, leidt dit tot naheffingsaanslagen en boetes. Ook de gewijzigde KOR-regeling met de daarbij behorende aan- en afmeldtermijnen maakt de btw-positie: ‘waar doe ik goed aan?’ extra lastig.

Lastenverlichting zonnepaneeleigenaren

De staatssecretaris gaat iets doen aan de klachten en knelpunten. De eerste maatregelen zijn:

  • Bij een beperkte jaarlijkse omzet (minder dan € 1.800) geldt automatisch de KOR. Er komt dus een vrijwillige btw-registratie, als u dat wenst. Bijvoorbeeld als u de optie openhoudt voor een tweede/derde set zonnepanelen. Of als u start met een eigen onderneming. Bij een omzetbedrag boven de € 1.800 mag u natuurlijk ook kiezen voor de KOR. U moet dan een extra handeling verrichten bij de btw-registratie.
  • Er komt omstreeks juni een digitaal formulier voor zonnepanneeleigenaren, zodat u dit niet meer hoeft uit te printen en per post hoeft te versturen.

De automatische aanmelding voor de KOR is vooral interessant voor woningeigenaren die een bestaande woning met zonnepanelen kopen. Zij krijgen geen btw terug voor deze zonnepanelen (de vorige eigenaar kreeg de teruggaaf) maar zetten feitelijk wel de btw-zonnepanelen-onderneming voort door het overnemen van de teruglevering van opgewerkte energie aan het net. Bij een omzet van minder dan € 1.800 is aanmelding bij de Belastingdienst niet meer nodig.

Ook denkt de staatssecretaris aan:

  • Een nultarief op zonnepanelen in Europese verband. U hoeft dan bij aanschaf geen btw meer te betalen en dus ook niet meer terug te vragen.

Zonnepanelen: zorg voor financieel voordeel

Met zonnepanelen kunt u naast energiebesparing ook (flink) financieel voordeel realiseren. Bijvoorbeeld als u:

  • een zonnepark exploiteert of daarin participeert;
  • uw dak of eigen grond ter beschikking stelt voor zonnepanelen;
  • een tweede of derde set zonnepanelen koopt;
  • op uw nieuwbouwwoning - al dan niet met kantoor, zonnepanelen laat leggen;
  • een werkkamer zakelijk gebruikt;
  • uw eerste set zonnepanelen aanschaft, privé of bedrijfsmatig.

Meer weten?

Wilt u problemen met de Belastingdienst voorkomen? Wilt u advies op maat? Of wilt u weten hoe u meer btw terugkrijgt op uw vastgoedkosten door gebruikmaking van zonnepanelen? Onze belastingadviseurs kennen alle ins-and-outs over de (on)mogelijkheden met zonnepanelen en hoe u door slim te investeren uw financieel voordeel kunt optimaliseren. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur,  via telefoonnummer 0165-531320 of  stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over de btw op zonnepanelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan