Btw-heffing: let op prestaties, niet op geldstromen

18 mei 2017
Blog

Een recente uitspraak van rechtbank Zeeland-West-Brabant illustreert het belang om de prestaties van uw bedrijf in het oog te houden in plaats van de geldstromen. Geldstromen leiden niet tot btw-heffing, prestaties wel. 

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Berekening btw

Casus

Via een uitzendbureau konden uitzendkrachten een zorgverzekering afsluiten bij de zorgverzekeringsmaatschappij. Het uitzendbureau hield de zorgverzekeringspremies in op het netto loon en betaalde de premies door aan de zorgverzekeraar. De verzekeringsprestatie van de zorgverzekeraar jegens de werknemers is vrijgesteld van btw. Het uitzendbureau ontving een collectiviteitskorting van de verzekeraar op basis van een overeenkomst tussen de werkgever en de zorgverzekeraar. 

Vergoeding prestatie: btw ‘uit’ korting verschuldigd + boete en rente

Door de vergoeding te presenteren als ‘korting’ leek de vergoeding een terugbetaling van ingehouden premies. Een dergelijke terugbetaling zou niet leiden tot btw-heffing. Dit zou immers de vergoeding voor de verzekeringsdienst aanpassen (lees: verlagen) en daarmee het bedrag waarover btw betaald moet worden. De Rechtbank doorzag de constructie: de korting vormde geen terugbetaling van premies aan de werknemers, maar een afzonderlijke vergoeding voor een prestatie van de werkgever. Deze prestatie was niet vrijgesteld van btw, in tegenstelling tot de verzekeringsdienst van de zorgverzekeraar. De werkgever was dus 21% btw 'uit' de korting verschuldigd. Ook moest hij een boete en rente betalen.

Prestaties van belang voor de btw

De procedure maakt duidelijk dat niet de geldstromen van belang zijn voor de heffing van btw, maar de prestaties. Dat de zorgverzekeraar de korting betaalde uit de ontvangen premies, was dus van geen belang. Houd altijd de prestaties in het oog. Een ‘korting’ kan een vergoeding zijn voor een nieuwe prestatie in plaats van een prijsvermindering van een oude prestatie. De gevolgen van een onjuiste kwalificatie kunnen groot zijn. 

Twijfelt u of de korting een prijsvermindering is of een vergoeding voor een nieuwe prestatie? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan