Btw-heffing: let op prestaties, niet op geldstromen

18 mei 2020
Blog

Een uitspraak van rechtbank Zeeland-West-Brabant illustreert het belang om de prestaties van uw bedrijf in het oog te houden in plaats van de geldstromen. Geldstromen leiden niet tot btw-heffing, prestaties wel. 

 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Berekening btw

De casus

Via een uitzendbureau konden uitzendkrachten een zorgverzekering afsluiten bij de zorgverzekeringsmaatschappij. Het uitzendbureau hield de zorgverzekeringspremies in op het netto loon en betaalde de premies door aan de zorgverzekeraar. De verzekeringsprestatie van de zorgverzekeraar jegens de werknemers is vrijgesteld van btw. Het uitzendbureau ontving een collectiviteitskorting van de verzekeraar op basis van een overeenkomst tussen de werkgever en de zorgverzekeraar. 

Vergoeding prestatie: btw ‘uit’ korting verschuldigd + boete en rente

Door de vergoeding te presenteren als ‘korting’ leek de vergoeding een terugbetaling van ingehouden premies. Een dergelijke terugbetaling zou niet leiden tot btw-heffing. Dit zou immers de vergoeding voor de verzekeringsdienst aanpassen (lees: verlagen) en daarmee het bedrag waarover btw betaald moet worden. De Rechtbank doorzag de constructie: de korting vormde geen terugbetaling van premies aan de werknemers, maar een afzonderlijke vergoeding voor een prestatie van de werkgever. Deze prestatie was niet vrijgesteld van btw, in tegenstelling tot de verzekeringsdienst van de zorgverzekeraar. De werkgever was dus 21% btw 'uit' de korting verschuldigd. Ook moest hij een boete en rente betalen.

Prestaties van belang voor de btw

De procedure maakt duidelijk dat niet de geldstromen van belang zijn voor de heffing van btw, maar de prestaties. Dat de zorgverzekeraar de korting betaalde uit de ontvangen premies, was dus van geen belang. Houd altijd de prestaties in het oog. Een ‘korting’ kan een vergoeding zijn voor een nieuwe prestatie in plaats van een prijsvermindering van een oude prestatie. De gevolgen van een onjuiste kwalificatie kunnen groot zijn. 

Meer weten?

Twijfelt u of de korting een prijsvermindering is of een vergoeding voor een nieuwe prestatie? Neem contact op met senior belastingadviseur Jason Vollering via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan