Btw en KOR: versoepeling en terugbetalen herzienings-btw (on)roerend goed

24 juni 2021
Artikel

Ondernemers met een beperkte omzet vragen zich vaak af of ze voor de btw de ‘nieuwe’ kleine ondernemersregeling (KOR) moeten aanvragen. Ze willen voorkomen dat ze onverwacht btw moeten terugbetalen. Voor toekomstige ondernemers is er een versoepeling.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Clipboard

Nieuwe KOR: een verstandige keuze?

Levert u als ondernemer goederen en/of diensten (prestaties) waarvoor u in Nederland btw moet betalen? Deze btw verwerkt u op een aangiftebiljet. Bent u (btw-)ondernemer en heeft u een jaaromzet van maximaal € 20.000? Overweeg dan de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) aan te vragen. Uw prestaties zijn dan vrijgesteld van btw. U factureert dus zonder btw. Dit is vaak gunstig als uw afnemers de btw niet of slechts deels kunnen aftrekken (de btw is een kostenpost). Het bespaart u ook tijd en kosten bij de verwerking van uw administratie. Nadeel is dat u de btw op uw kosten niet meer mag aftrekken. Bij grote (toekomstige) investeringen kan dit gemis aan btw-aftrek leiden tot een (onverwacht) financieel nadeel.

Versoepeling nieuwe KOR: zeer beperkte omzet

Heeft u als toekomstige (btw-)ondernemer (zoals starters, nieuwe zonnepaneeleigenaren, stichtingen en verenigingen met beperkte omzet) een jaaromzet van maximaal € 1.800? Of heeft u zich onterecht niet eerder aangemeld? Dan kunt u vanwege een  versoepeling de KOR toch toepassen, zonder aanvraag bij de Belastingdienst.

U hoeft dan geen btw te factureren, u trekt geen btw af en u dient geen btw-aangifte in. De staatssecretaris heeft dit goedgekeurd (met terugwerkende kracht) per 2020.

Wat zijn de voorwaarden om de nieuwe KOR toe te kunnen passen? 

  • Dit geldt niet voor ondernemers die al een btw-nummer hebben. Heeft u al een btw-nummer en wilt u de KOR toepassen? Beoordeel eerst wat voor u de beste keuze is en vraag dan (pas) de nieuwe KOR aan.
  • Blijft uw jaaromzet lager dan € 1.800 en maakt u al gebruik van deze regeling? U hoeft de KOR niet op te zeggen en de (reguliere) toepassingsduur van drie jaren geldt dan niet voor u.  
  • Komt uw jaaromzet boven de € 1.800 uit? De normale btw-verplichtingen gaan dan weer gelden, waardoor u feitelijk weer btw bent verschuldigd. Bij een jaaromzet van maximaal €  20.000 kunt u eventueel de nieuwe KOR aanvragen. Houd hierbij rekening met een wettelijke aanmeldtermijn van minimaal vier weken vóór het tijdvak waarin u de nieuwe KOR wilt laten ingaan.

Herziening terugbetalen btw bij nieuwe KOR bij vastgoed en onroerend goed?

Heeft u vanaf 2016 zonnepanelen gekocht of vastgoed vanaf 2011? En past u per 2020 de nieuwe KOR toe? Ga dan na of u mogelijk btw moet terugbetalen. Met name eigenaren van  zonnepanelen en exploitanten van vakantiewoningen vergeten wel eens dat voor (on)roerende zaken een (btw-)herzieningstermijn geldt. Voor onroerende zaken is dat negen jaar na aankoop van de onroerende zaak (denk aan ‘niet mobiele’ chalet of geïntegreerde zonnepanelen) en voor roerende zaken is dat vier jaar na aankoop van de roerende zaak ( ‘mobiele’ chalet/vakantiewoning/stacaravan of niet-geïntegreerde zonnepanelen). Past u binnen deze herzieningstermijn de nieuwe KOR toe? Dan leidt dit vaak (er is een beperkte drempel) tot een jaarlijkse terugbetalingsverplichting van eerder in het jaar van aanschaf afgetrokken btw. Een onaangename verassing.

Voorbeeld 

U heeft in 2014 een vakantiewoning gekocht. Het perceel is onroerend. Stel dat het chalet ook onroerend is. U heeft € 60.000 aan btw betaald. U past per 2020 de nieuwe KOR toe. Moet u btw terugbetalen?

Uitwerking
Het antwoord is ja. De herzieningstermijn voor onroerende zaken loopt van 2014 t/m 2023. Over 2020 past u de nieuwe KOR toe. De nieuwe KOR geeft geen recht op btw-aftrek. U moet herzien. De herzienings-btw over 2020 is 1/10 jaar (x) € 60.000 = € 6.000. U moet de Belastingdienst vragen om een btw-aangiftebiljet en € 6.000 aan herzienings-btw over 2020 terugbetalen. Past u over 2021 ook de KOR toe? Dan moet u ook over 2021 € 6.000 terugbetalen. Pas einde 2023 is de herzieningstermijn voorbij.

Maak dus (tijdig) de afweging: levert het factureren zonder btw (de nieuwe KOR) mij meer op dan dat ik aan btw-aftrek op mijn kosten en investeringen mis, rekening houdend met een herzieningstermijn?

Meer weten?

Wilt u weten of de kleine ondernemersregeling voor u interessant is of dat u wellicht btw moet terugbetalen? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail

Wilt u meer weten over btw en de KOR? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan