Btw-correctie privégebruik auto: bespaar op uw wagenpark

6 augustus 2020
Artikel

Stelt u een auto ter beschikking aan uw medewerkers? Dan moet u daarvoor een btw-correctie betalen. Door juiste keuzes en berekeningen te maken, kunt u btw besparen op uw wagenpark.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Een man neemt zijn autosleutels in ontvangst

Btw-correctie op basis van forfait of werkelijk gebruik?

Werkgevers leasen of kopen geregeld auto’s en stellen deze ter beschikking aan werknemers. De btw bij aankoop-, onderhouds- en/of leasekosten is vaak aftrekbaar. Als de auto door de medewerker ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, moet er een btw-correctie worden gemaakt. Deze correctie kunt u op twee manieren berekenen. U mag een forfait berekenen van 2,7% (soms 1,5%) van de catalogusprijs van de auto als u geen kilometeradministratie heeft. 

De btw-correctie kunt u ook berekenen op basis van het werkelijk gebruik. Dit kan financieel gunstig uitpakken als uw werknemers relatief veel zakelijke kilometers rijden. Daarbij is van belang dat u als werkgever aantoont wat de omvang van het privégebruik is in verhouding tot het zakelijk gebruik. U houdt dan een kilometeradministratie bij. 

Een tip
Bepaal op basis van één jaar of de (aan dat jaar toerekenbare) btw op aanschaf- en gebruikskosten aanschaf hoger of lager is dat een forfaitaire correctie van 2,7% x cataloguswaarde.  Bij een ‘voldoende’ verschil, kunt u overwegen een (sluitende) kilometeradministratie bij te houden. 

Woon-werkverkeer zakelijk of privé?

Houd er rekening mee dat de woon-werk kilometers van en naar de zaak voor de btw als privé moeten worden aangemerkt als u de btw-correctie berekent op basis van het werkelijk gebruik. Onder bepaalde omstandigheden kan een rit vanuit thuis echter zakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw medewerker die ’s morgens thuis werkt en daarna (rechtstreeks) naar een klant rijdt. Soms zijn (bestel)auto’s zo ingericht dat feitelijk privégebruik niet mogelijk is. Dat is gunstig voor uw jaarlijkse btw-correctie. Misschien blijven de (bestel)auto’s na werktijd achter slot en grendel op uw bedrijfslocatie? Of hebben uw medewerkers de auto’s alleen ter beschikking voor woon-werkverkeer én voor zakelijke ritten?  

Meer weten?

Door slim om te gaan met de btw, kunt u de btw-correctie van uw wagenpark flink verminderen. Neem voor advies contact op met onze belastingadviseurs. Zo weet u zeker dat u de meest gunstige regeling toepast. Ook voor meer informatie over bijtelling en de auto van de zaak kunt u bij ons terecht. 

Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan