Btw-correctie privégebruik auto: bespaar op uw wagenpark

16 augustus 2019
Artikel

Stelt u een auto ter beschikking aan uw medewerkers, dan moet u daarvoor als werkgever een btw-correctie betalen. Door juiste keuzes en berekeningen te maken, kunt u btw besparen op uw wagenpark.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Auto van de zaak en btw-correctie

Btw-correctie op basis van forfait of werkelijk gebruik?

Werkgevers leasen of kopen geregeld auto’s en stellen deze ter beschikking aan werknemers. De btw bij aankoop-, onderhouds- en/of leasekosten is vaak aftrekbaar. Als de auto door de medewerker ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, moet er een btw-correctie worden gemaakt. Deze correctie kunt u op twee manieren berekenen. U mag een forfait berekenen van 2,7% (soms 1,5%) van de catalogusprijs van de auto als u geen kilometeradministratie heeft. 
De btw-correctie kunt u ook berekenen op basis van het werkelijk gebruik. Dit kan financieel gunstig uitpakken als uw werknemers relatief veel zakelijke kilometers rijden. Daarbij is van belang dat u als werkgever aantoont wat de omvang van het privégebruik is in verhouding tot het zakelijk gebruik. U houdt dan een kilometeradministratie bij. 

Tip 
Bepaal op basis van één jaar of de (aan dat jaar toerekenbare) btw op aanschaf- en gebruikskosten aanschaf hoger of lager is dat een forfaitaire correctie van 2,7% x cataloguswaarde.  Bij een ‘voldoende’ verschil, kunt u overwegen een (sluitende) kilometeradministratie bij te houden. 

Woon-werkverkeer zakelijk of privé?

Houd er rekening mee dat de woon-werk kilometers van en naar ‘ de zaak’ voor de btw als privé moeten worden aangemerkt als u de btw-correctie berekent op basis van het werkelijk gebruik. Onder bepaalde omstandigheden kan een rit vanuit thuis echter zakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw medewerker die ’s morgens thuis werkt en daarna (rechtstreeks) naar een klant rijdt. Soms zijn  (bestel)auto’s zo ingericht dat feitelijk privégebruik niet mogelijk is. Dat is gunstig voor uw jaarlijkse btw-correctie. Misschien blijven de (bestel)auto’s na werktijd achter slot en grendel op uw bedrijfslocatie? Of hebben uw medewerkers de auto’s alleen ter beschikking voor woon-werkverkeer én voor zakelijke ritten?  

Meer weten over de btw-correctie voor de auto van de zaak?

Door slim om te gaan met de btw, kunt u de btw-correctie van uw wagenpark flink verminderen. Neem voor advies eens contact op met onze btw-adviseurs. Zo weet u zeker dat u de meest gunstige regeling toepast. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan