Btw betalen en terugvragen in de culturele sector

6 februari 2023
Artikel

Instellingen voor cultuureducatie, amateurkunst of volksuniversiteiten verrichten, naast vrijgestelde handelingen, meestal ook btw-belaste prestaties. Als ondernemer binnen deze sector heeft u (gedeeltelijk) het recht om btw op uw kosten en investeringen terug te vragen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u hierbij geen geld laat liggen?

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Twee vrouwen praten over btw terugvragen in de culturele sector

Benut het recht op teruggave van btw

Uit ervaring blijkt dat veel organisaties het recht op teruggaaf van btw niet volledig benutten. Een gemiste kans! Immers, als btw wordt voldaan voor de verrichte prestaties, waarom dan niet het recht op aftrek van btw op de kosten volledig benutten?

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Btw-belaste en btw-vrijgestelde prestaties; deels aftrek

Het wordt lastiger om te bepalen of u recht heeft op aftrek als u (naast btw-belaste) ook btw-vrijgestelde prestaties verricht. U kunt dan denken aan kunsteducatie aan jongeren, waarvoor de onderwijsvrijstelling van toepassing is. Deze vrijgestelde prestaties beperken het recht op aftrek. Niet alle btw kan dan worden afgetrokken.

Btw-belaste prestaties leveren juist weer aftrekrecht op. U kunt dan denken aan kunsteducatie aan volwassenen, maar ook prestaties vanuit een horecagelegenheid. Deze prestaties zijn belast met btw. 

Hoe wordt vervolgens de aftrekbare btw bepaald?

Aftrek van btw op kosten

De aftrek van btw wordt bepaald op basis van de verhouding btw-belaste omzet versus de totale omzet. Het is hierbij belangrijk om te vermelden, dat subsidies die een instelling ontvangt niet altijd tot deze totale omzet moeten worden gerekend. De Belastingdienst is geneigd om subsidies tot de btw-vrijgestelde omzet te rekenen en dit beïnvloedt de omvang van het recht op aftrek zeer nadelig.

Mogelijk is het voor u voordeliger om de aftrek van btw niet te bepalen naar de omzetverhouding (belaste vs totale omzet inclusief vrijgestelde omzet), maar naar gelang het gebruik van de goederen en diensten die zijn ingekocht. De methode om het werkelijk gebruik vast te stellen, hangt af van de aard van de kosten en investeringen. Hebben deze betrekking op de huisvesting? Dan behoort toerekening op basis van vierkante meters tot de mogelijkheden. En die methode kan leiden tot een hogere aftrek van btw op de kosten dan de toerekening op basis van omzetverhoudingen. Zodoende wordt een btw-voordeel behaald. 

Kortom, als btw-belaste prestaties worden verricht, is het voor u belangrijk om te bepalen welke methode voor u het meest voordelig is om zo maximaal van het recht op btw-aftrek te profiteren. 

Verrichten btw-vrijgestelde prestaties

Als weinig btw op uw inkopen drukt, bijvoorbeeld als u geen investeringen doet, dan is het wellicht voordeliger om btw-vrijgestelde prestaties te verrichten. Het faciliteren van onderwijsruimte aan zzp’ers/docenten kan zowel btw-belast als btw-vrijgesteld plaatsvinden. De feitelijke dienstverlening bepaalt of een vrijstelling van btw van toepassing is. Is de dienstverlening beperkt tot het verhuren van ruimte, dan kan de vrijstelling voor de verhuur van onroerende zaken worden toegepast. Heeft uw dienstverlening een meer toegevoegde waarde door aanvullende prestaties, dan is uw dienstverlening (mogelijk) btw-belast. Wordt op dit moment btw voldaan en is dat niet voordelig? Ga dan na of beroep gedaan kan worden op een btw-vrijstelling.

Btw-scan 

Graag brengen wij voor u de kansen en mogelijkheden voor het betalen en terugvragen van btw in kaart. Met het uitvoeren van een btw-scan bepalen wij of u alle btw-kansen volledig benut.

Meer weten

Wilt u meer informatie over het betalen en terugvragen van btw in de culturele sector? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over btw in de culturele sector? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan