Box 3 spaarbelasting

4 november 2019
Artikel

Heeft u een groot vermogen in box 3, waarbij de forfaitaire belastingdruk erg hoog uitpakt? Dan kunt u de belastingdruk verlagen door vóór 1 januari 2020 vermogen vanuit box 3 in te brengen in bijvoorbeeld een bv of een open fonds voor gemene rekening.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
spaarbelasting box drie laptop

Belastingbesparing

Bij inbreng in een bv of fonds is ook belasting verschuldigd, namelijk vennootschapsbelasting bij bv of fonds en inkomstenbelasting (box 2: tot en met 2019 25%, daarna oplopend tot  26,9% vanaf 2021) bij dividenduitkeringen naar privé of verkoop van de aandelen of participaties. Een belangrijk verschil met heffing in box 3 is echter dat de belastingheffing dan over de werkelijke rendementen gebeurt, en niet over forfaitaire rendementen die vaak flink hoger zijn dan de werkelijke rendementen. Daarom kan inbreng in een bv of fonds tot een belastingbesparing leiden.

Belastingdruk verzachten

U kunt uw belastingdruk in box 3 ook verzachten door bepaalde betalingen te doen vóór 1 januari 2020. U kunt hierbij denken aan de volgende mogelijkheden:

  • (voorlopige) belastingaanslagen die vóór eind 2019 aan u zijn opgelegd vóór 1 januari 2020 betalen;
  • hypotheekrente vooruit betalen (mits niet meer dan zes maanden rente vooruitbetaald wordt, blijft deze aftrekbaar in box 1 in het jaar van betaling);
  • aflossing op de hypotheekschuld op uw eigen woning vanuit uw box 3-vermogen;
  • schenkingen doen aan familieleden (en daarbij eventueel gebruik maken van vrijstellingen);
  • schenkingen doen aan erkende goede doelen.

Heffingsvrij vermogen

Het heffingsvrij vermogen in box 3 zal met ingang van 1 januari 2020 omhoog gaan naar € 30.846 per persoon (voor fiscale partners samen € 61.692).

Nieuwe regels in 2022

De regering is van plan om de belastingheffing in box 3 verder aan te passen zodat de heffing beter aansluit bij de (gemiddelde) werkelijk behaalde rendementen. Naar verwachting gelden de nieuwe regels vanaf 2022.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Robert Gall, belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan