Bijtelling privégebruik auto van de zaak door dga

1 april 2019
Artikel

De Hoge Raad oordeelde dat een dga die in een jaar vaak een golfclub bezocht, hiervoor privékilometers in de auto van de zaak heeft gereden. Hij moet dus bijtelling betalen over deze auto.

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Geschreven door:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Auto handdruk

De betreffende directeur-grootaandeelhouder (dga) is directeur, enig aandeelhouder en enig werknemer van zijn bv, die aan hem een personenauto ter beschikking stelt. Voor 2011 beschikt de dga over een 'Verklaring geen privégebruik auto' en heeft hij een sluitende rittenadministratie waarin 79 zakelijke bezoeken aan golfclubs staan. Volgens de inspecteur heeft een deel van deze ritten echter zowel een zakelijk als een privé karakter. In zo’n geval moet worden vergeleken hoe vaak met de dga vergelijkbare personen de golfbaan bezoeken. Het Hof acht het door de inspecteur genoemde aantal van 17 bezoeken representatief. De ritten van die bezoeken worden daarom aangemerkt als privé. Daarmee komt het totaal aantal kilometers boven de 500 en is de bijtelling van toepassing. Hiervoor werd hem een naheffingsaanslag loonheffingen over 2011 opgelegd. In de daaropvolgende procedure wordt de inspecteur uiteindelijk door de Hoge Raad in het gelijk gesteld, ook omdat de rechter het niet aannemelijk vond dat een andere (privé) auto werd gebruikt voor de echte privé bezoeken aan de golfbaan. De bijtelling is dus terecht .

Rittenadministratie

Het is niet uitgesloten dat deze uitspraak in de toekomst wordt aangegrepen voor andere zakelijke ritten met een privétintje (bijvoorbeeld bezoeken aan restaurants). Neem uw rittenadministratie daarom kritisch onder de loep. Heeft u veel van dergelijke ritten? Neem dan contact op met uw adviseur.

Wilt u meer weten over de bijtelling privégebruik auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Senior belastingadviseur
Bel
013-5915140
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan