Bijtelling auto van de zaak in 2023

16 november 2022
Artikel

Rijdt u in een auto van de zaak? Let dan op de bijtellingsregels en -percentages.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen senior belastingadviseur
Man opent portier van auto

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van uw auto. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. In 2023 zijn er twee tarieven voor de bijtelling.

Bijtellingspercentages gewone auto

Voor benzine- en dieselauto’s verandert er niets per 1 januari 2023. Voor elke auto die meer dan 1 gram CO2 uitstoot, is het bijtellingspercentage 22%.

Bijtellingspercentages elektrische auto

Voor elektrische auto’s geldt nog steeds een verlaagd, gecombineerd bijtellingspercentage. In 2023 bedraagt het bijtellingspercentage 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000. Over elke euro daarboven betaalt u 22% bijtelling.

De datum van een eerste toelating van de auto is bepalend voor het bijbehorende bijtellingspercentage. Het verlaagde, gecombineerde tarief is zestig maanden van toepassing, gerekend vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. Daarna geldt het algemene percentage van 22%. De grondslag voor het verlaagde bijtellingspercentage wordt de komende jaren verder afgebouwd. Mogelijk is het daarom interessant om dit jaar nog een elektrische auto aan te schaffen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het privégebruik van uw auto? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over het privégebruik van een auto? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2023
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu