Bijeenkomst jonge tuinbouwondernemers: afzetkansen en -beperkingen

18 maart 2022
Artikel

Op 17 maart 2022 was er weer een bijeenkomst van de jonge tuinbouwondernemers met als thema: afzet. Allereerst werden de actualiteiten besproken. De tuinbouwsector heeft veel last van de hoge energieprijzen en oorlog in Oekraïne. Maar wat zijn de gevolgen voor de verschillende bedrijven en sectoren en zijn er ook kansen?

Mike Aldewereld
Neem contact op met:
Mike Aldewereld Relatiemanager tuinbouw
Paddenstoelen en champignons

Invloed actualiteiten op sectoren

De paddenstoelensector heeft vooral last van de hogere gasprijzen. Ook de compostprijzen stijgen hierdoor. Paddenstoelenkwekers proberen hun gasverbruik te verminderen. Voor de boomkwekerijen geldt dat met name de kostprijs van potten steeg met 15% tot 20%. Ook potgrond werd duurder, voornamelijk door de gestegen transportkosten. Een oplossing kan zijn een duurzaam afbreekbare pot te gebruiken, het gebruik van Miscanthus tegen onkruid en de prijzen van de producten te verhogen.

Groenteteelt (onder glas) lijdt onder de hogere prijs van gas en karton. In een nichemarkt kunnen ondernemers deze prijsverhoging direct doorberekenen in de prijs. In de andere markten moet er meer overleg komen met afnemers. De sierteelt (onder glas) zag in Oost-Europa een belangrijke afzetmarkt wegvallen. En ook in deze sector hebben de hoge gasprijzen gevolgen voor ondernemers. Zij kunnen hierop inspelen door de productie te verlagen en (gedeeltelijk) het gascontract te verkopen.

Impact inflatie

Ook de inflatie neemt toe. De groep vraagt zich af wat hier de impact van gaat zijn. Gaat de consument weer meer terug naar de aanschaf van alleen de basisbenodigdheden? En kopen zij dus minder luxere voedselproducten en planten?

De deelnemers deelden enkele tips met elkaar:

  • Blijf in contact met je afnemer/klant, of dit nu de (tussen)handel of retail is.
  • Weet wat er speelt in de markt en wat er gevraagd wordt (dan kun je marktgericht produceren).
  • Probeer achter de echte (consumenten)vraag te komen.
  • Ketenverkorting (zoals in de sierteelt al is ingezet) kan zaken versnellen en verduidelijken.
  • Bouw een goede klantrelatie op met je grootste afnemers: niet alleen door zakelijk contact, maar ga ook eens uit eten of een activiteit ondernemen.

Meer informatie of advies

Het was weer een waardevolle en nuttige bijeenkomst. Wil je ook deelnemen aan één van de trajecten voor jonge tuinbouwondernemers? Neem dan contact op met Mike Aldewereld, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 076-5438070 of stuur Mike een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mike
Mike Aldewereld
Relatiemanager tuinbouw
Bel
06-51084024
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu