Bewaar het overzicht met een liquiditeitsprognose

4 augustus 2020
Artikel

De agrarische sector is getroffen door de coronacrisis, wat uiteindelijk ook zijn weerslag heeft op het agrarische loonwerk. De debiteurentermijnen en betalingstermijnen bij het loonwerk voor infrastructuur lopen op, met nadelige gevolgen voor het eigen betalingsverkeer.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Neem contact op met:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bewaar het overzicht met een liquiditeitsprognose

Overzicht houden

Diverse bedrijven vangen de oplopende betalingstermijnen en de teruglopende omzet op door bijzonder uitstel van betaling van belastingen, het noodfonds frietaardappelen (voor loonwerkers die eigen teelt hebben), de NOW-regeling, opschorting van aflossing en het aangaan van een BMKB-C lening (waarbij de overheid garant staat). Om als ondernemer het overzicht te houden, wordt de noodzaak van een liquiditeitsbegroting alleen maar groter. Nu er in korte tijd veel verandert, is het lastig om een begroting op te stellen. Echter klopt een liquiditeitsprognose per definitie niet. Het helpt wel om het overzicht te behouden en de grote lijn in beeld te brengen.

Opstellen van een liquiditeitsbegroting

Een overzicht van vragen waarvan u gebruikt kunt maken bij de opstelling van een liquiditeitsbegroting:

  • Hoe verhoudt uw omzet zich ten opzichte van 2019? Wat verwacht u van het komende jaar? Bekijk een gelijkwaardige situatie als 2019, maar kijk ook naar diverse omzetdalingen. Ditzelfde geldt voor de kosten.
  • Analyseer uw klantenkring; waar verwacht u problemen?
  • Heeft u NOW aangevraagd en ontvangen? Waarop heeft u daadwerkelijk recht? Bij NOW 1.0 is al duidelijk wat de omzetdaling is geweest. De ervaring leert dat bedrijven die vroeg aangevraagd hebben, de problematiek overschat hebben en een groter bedrag hebben aangevraagd dan waarop recht is.
  • Heeft u uitstel van aflossingen verkregen, over welke periode en wanneer moet u deze terugbetalen? Overleg dit met uw financier.
  • Welke belastingen heeft u doorgeschoven?
  • Bent u een lening op basis van BMKB-C aangegaan? Deze moet u in twee tot vier jaar terugbetalen, is dit mogelijk binnen uw betalingsverkeer?
  • Wat doet het oplopen van betalingstermijnen (zowel aan de inkomsten- als kostenkant) met uw betalingsverkeer?
  • Kunt u nog schuiven met uw vaste lasten (leningen, leasing)?

Het overzicht behouden, is voor de toekomst een steeds grotere noodzaak. Er is en blijft voorlopig veel onzekerheid, dus probeer als ondernemer zoveel mogelijk onzekerheden te beperken. Mijn advies om een overzichtelijke prognose te maken, is nog dringender dan voorheen.

Meer weten?

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een liquiditeitsprognose? Neem dan contact op met Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22924300 of stuur Frans een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu