Bevat uw samenwerkingsovereenkomst een meerwaardeclausule?

31 mei 2016
Artikel

U wilt uw familiebedrijf overdragen aan uw kind(eren)? Voorkom dat uw kind, die de onderneming voor een lagere waarde heeft gekocht, de onderneming verkoopt zonder dat u en uw andere kinderen van de winst meeprofiteren. Dit kunt u doen door een meerwaardeclausule op te nemen in de samenwerkingsovereenkomst.

Portretfoto van René Scharro
Geschreven door:
René Scharroo Senior belastingadviseur
Handtekening onder samenwerkingsovereenkomst

Meerwaardeclausule bedrijfsoverdracht

In de meerwaardeclausule bij bedrijfsoverdracht kunt u vastleggen dat al uw kinderen een deel van de winst ontvangen als het familiebedrijf later wederom wordt verkocht. Ook kunt u met deze clausule voorkomen dat de ontvanger als gevolg van deze eerlijke winstdeling in financiële problemen komt.

Bij het opstellen van een meerwaardeclausule moet u rekening houden met belastingen die de opvolger in de toekomst mogelijk verschuldigd is. Een voorbeeld is wanneer de opvolger het bedrijf niet lang genoeg voortzet of wanneer hij niet tijdig herinvesteert. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor inkomstenbelasting, schenk- of erfbelasting en verkoopkosten. Met een meerwaardeclausule bedrijfsoverdracht kunt u voorkomen dat de opvolger na de winstdeling te weinig overhoudt om deze betalingen te kunnen verrichten.

Het is van groot belang dat u in de meerwaardeclausule opneemt dat, als uw kind besluit het bedrijf te verkopen, hij de eventueel verschuldigde belastingen en kosten in mindering mag brengen op het bedrag dat hij aan u en zijn broers en zussen moet betalen.

Wilt u meer weten over de meerwaardeclausule? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan