‘Betrokkenheid wordt met vakkundigheid gecombineerd’

31 januari 2017
Referentie

Frank en Bianca van de Pavert uit Wehl wonnen in januari 2017 de wisselbokaal Hogere Varkensgezondheid. De bekroning van een jarenlang proces waarmee de varkenshouder overstapte op een totaal andere, innovatieve manier van werken. Een proces waaraan ook ABAB Accountants en Adviseurs zijn steentje bijdroeg. 

In gesprek met:
Frank van de Pavert, Varkenshouderij van de Pavert, Wehl
Varkenshouderij van de pavert wint innovatieprijs

Frank van de Pavert is sinds 1982 varkenshouder. Eerst samen met zijn vader, daarna heeft hij de boerderij met zijn vrouw Bianca voortgezet en uitgebreid. Inmiddels telt de boerderij 850 zeugen, 2.500 fokvarkens en 2.000 vleesvarkens. In 2010 werd de varkenshouder benaderd om over te stappen op varkens met een hogere gezondheidsstatus. Van de Pavert: “Het gaat dan om varkens die geen ziektes hebben. De meest voorkomende luchtwegziektes hebben ze niet. Er is momenteel veel vraag naar en in Denemarken zijn ze heel sterk in het fokken van deze varkens.”

Consequenties

Van de Pavert had wel interesse in deze manier van werken en onderzocht de mogelijkheden. Er zaten wel wat haken en ogen aan het plan. “In Denemarken kun je veel gezonde varkens kopen. Maar als je die varkens onderbrengt in een traditioneel bedrijf, weet je nooit of ze zo gezond blijven. Dan blijft er één optie over: het hele bedrijf leegmaken, ombouwen en daarna vullen met nieuwe varkens. Volgens de zogeheten  depop/repop-methode. Dit heeft uiteraard consequenties voor de bedrijfsvoering.”  Het bedrijf kent eerst een afbouwperiode, staat daarna een poosje leeg vanwege de ombouw en wordt daarna weer gevuld met varkens. Tijdens de opbouwperiode stijgen de kosten snel. Het kan zo maar negen maanden duren voor er weer inkomsten zijn. Zo’n investering en financieel risico neem je als ondernemer niet onvoorbereid.  “Je zou failliet kunnen gaan aan zo’n operatie, nog voor je goed en wel draait. Dus besloten Bianca en ik een team te vormen om de mogelijkheden te verkennen. Dat team bestond uit dierenartsen, de bank, een fokkerijorganisatie en enkele mensen van ABAB om ons plan heel goed door te rekenen. “

Betrokkenheid

Vaste relatiemanager Peter Vink bewaakte het overzicht gedurende het hele proces. Agrarisch bedrijfsadviseur Frank Steenbreker weet precies hoe een varkensbedrijf technisch in elkaar zit en kon daardoor heel goed de financiële mogelijkheden berekenen. "Gezamenlijk maakten we een plan. Beide heren waren heel betrokken bij ons bedrijf en bij dit project. Dat is fijn, want  je doet zoiets niet zomaar. Je investeert heel veel, gaat door een dal en dan levert het pas iets op.”

Maatregelen

Om te voorkomen dat de Deense, gezonde varkens alsnog in aanraking komen met ziektekiemen van buitenaf, nam de varkenshouder een aantal drastische maatregelen. Zo werd er een filtersysteem op de stallen gezet om de lucht van buiten te filteren. Omdat dit redelijk vooruitstrevend is in Nederland, week de ondernemer uit naar de Verenigde Staten, waar eerder successen werden geboekt met zo’n systeem. Daarnaast schafte hij een extra mestsilo aan, zodat er geen mest meer op het terrein opgeslagen hoeft te worden. Ook krijgen de varkens zo min mogelijk antibiotica toegediend. “Alles moet kloppen. Je kunt wel een duur filtersysteem aanschaffen, maar als je zelf zonder maatregelen de stal inloopt, heeft dat weinig zin. Daarom was dit team ook zo belangrijk; specialisten op elk gebied. En uiteindelijk konden we, met de ondersteuning van ABAB, bij de bank aankloppen voor de financiering.”

Beloning

In 2011 was het zover; de gezonde varkenshouderij van Van de Pavert was een feit. En met succes. “Vanaf dag één liep het boven verwachting. Continu monitoren we of er ziektes heersen onder de varkens en dat was de afgelopen zes jaar nooit het geval. De bokaal Hogere Varkensgezondheid is echt een beloning voor al het werk. We werden voorgedragen voor deze innovatieprijs omdat we hebben laten zien dat dit werkt in Nederland.”

Naast de ondersteuning bij dit project, maakt de ondernemer vaker gebruik van de ABAB-dienstverlening. Zo ondersteunt assistent-accountant Gerben Arts Van de Paverts vrouw Bianca bij de boekhouding en is er ook contact met subsidieadviseur Harm Schel van Subsidiefocus.

De ondernemer is erg te spreken over de dienstverlening van ABAB. “Wat heel sterk is, is de betrokkenheid van de adviseurs. We wonnen de prijs en kregen direct felicitaties van onze adviseurs. Maar ook in tijden dat het minder gaat met je bedrijf, bellen ze soms zomaar even om te vragen hoe het gaat. Dat is fijn, want de mens achter het bedrijf is ook belangrijk. Ik heb bij ABAB nooit het gevoel dat ik maar een nummer ben.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan