Betalingsregelingen en uitstel opgebouwde belastingschuld: alle mogelijkheden op een rij

8 mei 2023
Artikel

Specifiek voor schulden die tijdens de coronacrisis zijn opgebouwd, kregen ondernemers een betalingsregeling van de Belastingdienst om deze schulden vanaf 1 oktober 2022 af te betalen. Maar welke algemene mogelijkheden heeft u als ondernemer als u uw betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst niet kunt voldoen? Wij zetten ze voor u op een rij.

Portretfoto van Hans van Dam
Neem contact op met:
Hans van Dam Senior belastingadviseur
Geld

Kort telefonisch uitstel

Onder bepaalde voorwaarden kunt u telefonisch vier maanden uitstel van betaling bij de Belastingdienst aanvragen. De voorwaarden zijn:

  • U deed altijd op tijd, juist en volledig aangifte van de belasting(en) waarvoor u uitstel van betaling aanvraagt.
  • U heeft geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel ontving.
  • U kreeg niet eerder uitstel van betaling vanwege betalingsproblemen of de verrekening met een belastingteruggaaf.
  • Uw totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000. Hierbij telt een belastingschuld waarvoor u uitstel van betaling kreeg door bezwaar of beroep niet mee.
  • Het gaat niet om een betaling van een belasting die u op aangifte moet betalen, zoals btw en loonheffingen (wacht daarvoor op de naheffingsaanslag).
  • Het gaat niet om een aanslag die in meer termijnen mag worden betaald.

Met dit kort telefonisch uitstel schuift de uiterste betaaltermijn die in uw aanslag staat met vier maanden op. Hoe, wanneer en in hoeveel termijnen u de aanslag betaalt, is niet van belang.

Betalingsregeling

Komt u niet in aanmerking voor het kort telefonisch uitstel of heeft u meer dan vier maanden uitstel nodig? Dan kunt u schriftelijk een betalingsregeling van maximaal twaalf maanden aanvragen. U vraagt deze betalingsregeling aan via een formulier van de Belastingdienst.

Voor de beoordeling van de aanvraag vraagt de Belastingdienst om onder meer uw inkomsten, de stand van uw bankrekeningen en kredieten en welke zekerheden u de Belastingdienst kunt bieden.

Nieuwe betalingsregeling

Heeft u al een betalingsregeling voor een andere belastingschuld en ontvangt u een nieuwe aanslag waarvoor u ook een betalingsregeling wilt treffen? Dan kunt u schriftelijk een nieuwe betalingsregeling aanvragen voor het bedrag van de totaal openstaande belastingschuld.

Het verzoek om een nieuwe betalingsregeling dient u in via een brief aan het Belastingkantoor in Heerlen. In de periode tussen het indien van uw verzoek en de reactie van de Belastingdienst ontvangt u geen betalingsherinnering, aanmaning of dwangbevel.

Betalingsregeling na kort telefonisch uitstel

Voorheen was het niet mogelijk om een betalingsregeling te krijgen nadat eerst al vier maanden kort telefonisch uitstel was verleend. Sinds oktober 2022 is dit wél mogelijk. De termijn van de betalingsregeling bedraagt maximaal twaalf maanden vanaf de uiterste betaaldatum die op uw aanslag staat. Heeft u al vier maanden uitstel gehad, dan dient u uw belastingschuld dus in maximaal acht maanden af te lossen.

Betalingsregeling langer dan 12 maanden

De Belastingdienst geeft op haar website aan dat het in bijzondere gevallen mogelijk is om een betalingsregeling van meer dan twaalf maanden te treffen. In dat geval is sprake van maatwerk en dient u hierover afspraken te maken met de Belastingdienst.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uitstel van betaling en/of een betalingsregeling te krijgen van de Belastingdienst? Neem contact op met Hans van Dam, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0492-579888 of stuur Hans een e-mail.

Wilt u meer weten over de versoepelingen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans van Dam
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579888
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu