Beperkte(re) aftrek studiekosten dertig jaar en ouder: discriminatie?

23 juni 2017
Artikel

Volgt u een studie? Dan kunt u sommige studiekosten boven een drempel van € 250 aftrekken als persoonsgebonden post. Bent u ouder dan dertig jaar, dan is aftrek van studiekosten aan een maximum gebonden van € 15.000. Is dit wel terecht?

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Groep studenten

De standaardstudieperiode is een aaneengesloten periode van maximaal vijf kalenderjaren. De gedachte is dat iemand er in deze standaardperiode geen volledige baan naast kan hebben. De standaardperiode moet eindigen voordat de ‘student’ de leeftijd van dertig jaar heeft bereikt. 

Casus

Een belastingplichtige procedeerde over deze leeftijdsgrens. Hij vond het niet terecht dat hij voor zijn opleiding tot verkeersvlieger maximaal € 15.000 als studiekosten kon aftrekken van zijn aangifte inkomstenbelasting. De man was 32 jaar en claimde in 2009 ruim € 44.000 aan kosten (zoals scholingsuitgaven) als persoonsgebonden aftrek. 

Mag het onderscheid naar leeftijd gemaakt worden? De Hoge Raad oordeelt dat het verschil in behandeling op grond van de leeftijd geen discriminatie is. ‘Studenten’ van dertig jaar en ouder hebben meestal de gelegenheid gehad om een opleiding te volgen en een beroepsactiviteit uit te oefenen. Hierdoor verkeren zij in een betere financiële positie dan schoolverlaters.

Volgt u een studie en heeft u vragen over fiscale (on)mogelijkheden? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan