Benut het potentieel van uw personeel met online assessments

23 augustus 2016
Artikel

Benut u alle talenten van uw medewerkers? Als u de concurrentie voor wilt blijven, moet u een team hebben dat optimaal presteert. Het is daarvoor belangrijk dat uw medewerkers weten wat hun sterktes zijn en waar hun verbeterpotentieel ligt. Het grote aanbod aan tests, van vragenlijsten tot rollenspellen, gaat gepaard met een groot verschil in kwaliteit. 

Portretfoto van Tanja Heetkamp
Geschreven door:
Tanja Heetkamp Senior adviseur personeelsmanagement
Man doet online assessment

Hieronder vindt u online assessments waarmee u een compleet en accuraat beeld krijgt van de ontwikkelmogelijkheden van uw sollicitanten en medewerkers.

Persoonlijke Profiel Analyse

De Persoonlijke Profiel Analyse (PPA) is een tijd- en kostenbesparend middel dat wordt ingezet bij de selectie van nieuwe medewerkers. Ook is dit middel heel nuttig wanneer u spanningen binnen een team wilt oplossen of als u manieren zoekt om uw medewerkers gemotiveerd te houden. De test geeft een accuraat en volledig beeld van de zelfmotivatie van uw medewerker, het type werkomgeving waarin hij het prettigst werkt, welke gedragseigenschappen hij bezit en hoe hij presteert onder druk. Ook motivatoren zoals goede resultaten of gezag, volgen uit de analyse. Het enige dat uw sollicitant of medewerker hiervoor hoeft te doen, is een vragenlijst invullen. De analyse wordt vervolgens toegelicht door een adviseur. Zo krijgen u en uw (potentiële) medewerker een duidelijk en betrouwbaar antwoord op de vraag of hij de juiste persoon is voor de functie en uw onderneming. 

General Intelligence Assessment  

Het internet biedt een breed scala aan zelfverklaarde intelligentietesten. Deze kunnen u al snel op het verkeerde been zetten over de competenties van uw medewerker. Als u hiervoor gevalideerde testen gebruikt, krijgt u inzicht in hoe snel iemand nieuwe informatie verwerkt en zich nieuwe procedures aanleert. Het General Intelligence Assessment is uitermate geschikt om het ontwikkelingspotentieel van uw medewerkers in kaart te brengen. Zeker als u deze inzet in combinatie met de PPA, krijgt u een compleet beeld van uw personeel. Dit assessment wordt gedaan aan de hand van redeneren, perceptiesnelheid, cijfersnelheid en – accuratesse, woordbetekenis en ruimtelijk inzicht. Deze test kost zo’n 45 minuten. Zeker wanneer u iemand aan wilt nemen voor een sleutelpositie binnen uw onderneming, is deze test waardevol.

Team analyse

Ontstaan er spanningen tussen collega’s? Of wilt u weten of die sollicitant wel binnen het huidige team past? Aan de hand van een teamanalyse krijgt u een duidelijk beeld van de teamstructuur en de competenties van dit team. Dit online assessment laat uw medewerkers op basis van intuïtie de ideale teamcultuur opstellen. Het bevordert niet alleen de communicatie en openheid binnen het team, maar legt ook bloot waar de kern van mogelijke samenwerkingsproblemen ligt. In dit assessment wordt de bijdrage van ieder teamlid gevraagd. Teamdoelstellingen, teamcompetenties en kenmerken voor succesvol functioneren worden vastgesteld en in een gesprek met een adviseur nader toegelicht. Aan de hand hiervan kunnen vervolgafspraken gemaakt worden.

Emotionele intelligentie 

Intelligentie en competenties zijn voor de hand liggende pijlers in het wervingsproces. Toch is ook emotionele intelligentie van niet te onderschatten waarde. Emotionele intelligentie is bepalend voor de zelfkennis, de wijze van communiceren en het aanpassingsvermogen van uw medewerker. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de stressbestendigheid en de motivatie van uw medewerker. Emotionele intelligentie is met de juiste middelen betrouwbaar vast te leggen volgens de volgende pijlers: welzijn, zelfbeheersing, emotionaliteit, sociabiliteit, aanpassingsvermogen en zelfmotivatie. Uw adviseur bespreekt deze resultaten vervolgens met uw medewerker. In dit gesprek wordt vastgesteld in hoeverre uw medewerker zich in het profiel herkent. Juist door dit vervolggesprek, komt het verbeterpotentieel van uw medewerker snel aan het licht. Dit kan in de toekomst leidend zijn voor het persoonlijke ontwikkelingsplan en kunt u gebruiken in beoordelings- en coachingsgesprekken.

360 graden feedback

Iedereen heeft een beeld bij zijn eigen functioneren. Maar in hoeverre komt dit overeen met het beeld dat anderen van hem hebben? Het assessment ‘360 graden feedback’ biedt een vergelijking tussen het zelfbeeld en het beeld van leidinggevenden, collega’s en klanten. Aan de hand van 45 stellingen worden de volgende competenties vanuit meerdere perspectieven beoordeeld: visie, invloed, teamgerichtheid, gedrevenheid, commercieel inzicht, impact, communicatie, organisatie en probleemoplossend vermogen. De resultaten van dit assessment helpen bij het ontwikkelen van zelfkennis en het verhogen van de effectiviteit. 360 graden feedback wordt onder meer toegepast als input voor het sturen op performance verbetering, het in kaart brengen van trainingsbehoeften en het meten van de effectiviteit van gevolgde opleidingen en trainingen.

Werkwijze ABAB

De genoemde online assessments worden door ABAB Salaris- en Personeelsdiensten aangeboden. Alle assessments zijn wetenschappelijk gevalideerd en worden door gecertificeerde adviseurs van ABAB Salaris- en Personeelsdiensten uitgevoerd. Ze kunnen in de meeste gevallen bij u op locatie worden afgenomen en worden altijd opgevolgd door een persoonlijk gesprek waarin een duidelijk advies gegeven wordt. 

Wilt u meer weten over online assessments? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Tanja
Portretfoto van Tanja Heetkamp
Senior adviseur personeelsmanagement
Bel
0413-336517
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan